Stoltenberg: NATO poate dovedi prezenţa militară a Rusiei în Ucraina

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO. (Johannes Simon/Getty Images)

NATO deţine dovezi că Rusia îi ajută pe rebelii separatişti şi autoproclamatele Republici Populare ale Doneţk şi Lugansk, inclusiv cu prezenţă militară, a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

“Credem că Rusia oferă un suport foarte semnificativ separatiştilor, care nu pot merge mai departe fără ajutorul Rusiei. Aceasta este o încălcare a principiilor fundamentale ale legii internaţionale. Rusia ar trebui să respecte graniţele Ucrainei şi integritatea ei teritorială. Totuşi, Rusia a încălcat legea internaţională atunci când a anexat peninsula Crimeea şi o face şi acum prin susţinerea militanţilor”, a precizat Stoltenberg, citat de publicaţia rusă Kommersant.

“Mijloacele noastre de informare ne furnizează date documentate despre prezenţa Rusiei în estul Ucrainei. Vedem atât de multe informaţii în rapoartele oferite de surse independente şi jurnalişti. Mai mult, ONG-urile oferă informaţii despre soldaţii ruşi care au murit în Ucraina”, a adăugat secretarul general al NATO.

De asemenea, Stoltenberg susţine că Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa a informat NATO în legătură cu echipamentele militare trimise în estul Ucrainei. “Este greu de crezut că grupurile separatiste folosesc independent aceste echipamente. Este evident că specialiştii ruşi le operează acolo şi oferă asistenţă în privinţa utilizării sistemelor militare complexe”.

Când a fost întrebat despre iminenţa unei acţiuni militare a Rusiei împotriva ţărilor baltice, o ameninţare lansată tot mai des de diverşi oameni politici din aceste state, Stoltenberg a declarat că alianţa “nu vede nicio ameninţare imediată la adresa statelor membre ale blocului nord-atlantic”.

Amintind de relaţiile constructive cu Rusia după încheierea Războiului Rece, Stoltenberg a declarat NATO tinde în continuare spre acel tip de relaţii, dar a adăugat că pentru a se putea colabora cu vecinii este necesară în primul rând respectarea graniţelor.

Situaţia din estul Ucrainei a rămas destul de tensionată în ciuda acordului de pace semnat joi noaptea la Minsk între Rusia, Ucraina, Germania şi Franţa care prevede, printre altele, o încetare a focului începând cu 15 februarie şi retragerea armamentului greu de pe ambele părţi ale liniei frontului.

În ciuda acordului, luptele s-au intensificat în jurul oraşului Debalţeve, un nod feroviar strategic care leagă regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk. Câteva mii de soldaţi ucraineni sunt blocaţi în oraşul încercuit de separatişti şi niciuna dintre tabere nu vrea să renunţe la oraş – aducând aminte de luptele crâncene pentru aeroportul din Doneţk, care a ajuns în cele din urmă în mâinile separatiştilor.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe