Băsescu nu comentează afirmaţiile lui Fuzes: Preşedintele nu răspunde unui ambasador

Preşedintele Traian Băsescu.
Preşedintele Traian Băsescu. (ERNESTO BENAVIDES / AFP / Getty Images)

Traian Băsescu a refuzat să comenteze lui Oszkar Fuzes, deoarece un preşedinte nu răspunde unui ambasador, fiind alte instituţii care gestionează viaţa de zi cu zi a ambasadorilor în România, precum MAE.

"La nivelul acesta, punctele de vedere se exprimă de către Ministerul de Externe, la nivel de secretar de stat. Când va avea o reacţie preşedintele Republicii Ungare, voi avea şi eu o reacţie, dacă nu va fi o reacţie potrivită. Dar nu puteţi face dintr-un preşedinte un politician care răspunde unui ambasador, sunt alte instituţii care gestionează viaţa de zi cu zi a ambasadorilor în România", a spus Băsescu, înainte de a pleca la Bruxelles, fiind întrebat de presă ce părere are despre afirmaţiile ambasadorului ungar.

Ministrul de externe, Titus Corlăţean, a declarat miercuri seara, referindu-se la declaraţiile ambasadorului ungar privind susţinerea pentru Ţinutul Secuiesc, că, dacă lucrurile vor continua, cei care greşesc îşi vor încheia mandatul la Bucureşti.

„Este o atitudine care încalcă normele de bază elementare ale regulilor diplomatice, ale convenţiilor internaţionale şi ale legilor statului român. Acesta este motivul pentru care, în seara aceasta, am transmis instrucţiuni ambasadorului României la Budapesta pentru un demers clarificator mâine la Ministerul de Externe ungar şi sper ca eu însumi să pot clarifica, dacă este nevoie, printr-o discuţie directă cu omologul meu, aceste aspecte. Dacă un ambasador îşi depăşeşte mandatul, el trebuie fie să revină rapid în interiorul mandatului, fie îşi încetează mandatul pe care-l are la Bucureşti. Dacă lucrurile vor continua şi nu găsim înţelepciune şi deschidere din partea autorităţilor ungare, cei care greşesc în plan diplomatic aici, la Bucureşti, îşi vor înceta mandatul”, a declarat la Realitatea TV, ministrul de externe, Titus Corlăţean.

Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oszkar Fuzes, a declarat miercuri seara, la Realitatea TV, că statul maghiar sprijină cererea maghiarilor din România de înfiinţare a unui ţinut secuiesc pe criterii etnice şi teritoriale.

„Sunt de acord cu declaraţia domnului Nemeth Zsolt, nu numai pentru că sunt un reprezentant al guvernului lui, ci şi din suflet. Cred că toate declaraţiile în legătură cu steagul secuiesc în acest lucru avem dreptul să ne exprimăm opinia, chiar dacă acestea sunt diferite de cele ale părţii româneşti. Nu înţeleg de ce un steag secuiesc devine o problemă atât de mare în România. Este vorba de o minoritate naţională autohtonă. Steagul secuiesc nu este un steag străin în România. Nu prea înţeleg problema (...) Singura propunere pe care pot să o fac este ca Ţinutul Secuiesc să devină oficial. După câte ştiu, aceasta este o cerere foarte veche a secuimii. Nu eu şi nici Ungaria nu facem această cerere. Asta este o cerere a locuitorilor Ţinutului Secuiesc”, a spus Oszkar Fuzes.

Întrebat dacă opinia sa este în acord cu cea a statului ungar, ambasadorul a răspuns: „Sigur că da, eu sunt reprezentantul statului ungar. Statul ungar sprijină cererea maghiarilor din România”.

Secretarul de stat în MAE ungar, Nemeth Zsolt, a declarat, marţi, că maghiarii din Transilvania sunt supuşi unei agresiuni simbolice şi, prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie să răspundă, arborând steagul Ţinutului Secuiesc. Steagul Ţinutului Secuiesc a fost arborat, marţi, într-unul din districtele din Budapesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne