Italia sechestrează nava unui ONG german folosită pentru salvarea imigranţilor în Mediterană

Autorităţile italiene au declarat că au sechestrat în Mediterană o navă folosită de ONG-ul german Jugend Rettet pentru salvarea imigranţilor. Incidentul a avut loc în aceeaşi zi în care Parlamentul de la Roma a aprobat o misiune maritimă pentru descurajarea imigranţilor să ajungă în Italia.
Ambarcaţiune cu imigranţi şi refugiaţi se află în largul insulei italiene Lampedusa, 24 mai 2017.
Ambarcaţiune cu imigranţi şi refugiaţi se află în largul insulei italiene Lampedusa, 24 mai 2017. (Chris McGrath/Getty Images)

Mass media italiană a declarat miercuri că nava Iuventa, operată de ONG-ul german Jugend Rettet, a fost sechestrată pe insula italiană Lampedusa.

Potrivit rapoartelor, nava a fost confiscată la ordinul unui procuror din Trapani, regiunea italiană Sicilia, pe baza suspiciunii că ar facilita imigraţia ilegală. Nava Iuventa aparţine unuia dintre cele şase ONG-uri care au refuzat să semneze un nou cod de conduită publicat de guvernul italian şi care acoperă salvarea imigranţilor în Mediterană. ONG-ul, cu sediul în Berlin, şi-a justificat poziţia afirmând că acel cod eşuează să prioritizeze salvarea vieţilor umane.

După ce investigatorii au declarat că au suspectat că echipajul navei era implicat în facilitarea imigraţiei clandestine, procurorul Ambrogio Cartosio a declarat reporterilor că în opinia lui, motivaţia ONG-ului german a fost exclusiv umanitară, dar a adăugat că au existat “contacte, întâlniri şi înţelegeri” între echipajul navei Iuventa şi traficanţii de imigranţi.

Într-o serie de declaraţii postate pe Twitter, Jugend Rettet a respins rapoartele că nava sa – o ambarcaţiune de pescuit transformată într-o ambarcaţiune de salvare în mai 2016 – a fost confiscată, susţinând că vasul a fost oprit în cadrul unei “proceduri standard” şi că echipajul este intervievat de oficiali.

Totuşi, miercuri, ONG-ul a precizat într-o altă declaraţie că nu i se mai permite în prezent să opereze în Zona de Căutare şi Salvare, unde imigranţii din Africa de Nord încearcă să traverseze Marea Mediterană în drumul lor spre Europa.

Cartosio a subliniat faptul că niciunul dintre membrii echipajului navei Iuventa nu a fost inculpat în mod oficial şi că are loc o investigaţie pentru a determina care dintre aceştia au intrat în contact cu traficanţii.

De la începutul anului 2014, aproximativ 600.000 de persoane, în principal din ţări africane, au sosit în Italia din Libia, folosind o rută care trece prin centrul Mediteranei. În acest an, nave ale ONG-urilor au salvat o treime din cei aproximativ 95.000 de imigranţi recuperaţi în largul mării.

Italia, unde vor avea loc alegeri în 2018, a declarat vecinilor săi europeni că se chinuie să facă faţă afluxului de persoane care caută refugiu, dar eforturile de a nu răspândi solicitanţii de azil pe cuprinsul UE sau de a opri imigranţii să se îmbarce în călătorii periculoase peste Mediterană, au eşuat până acum.

Misiunea de susţinere a Libiei, aprobată

Miercuri, Camera Deputaţilor din Italia a autorizat o misiune maritimă limitată în apele libiene cu scopul de a susţine paza de coastă a Libiei în lupta sa împotriva traficanţilor de persoane, care supraîncarcă ambarcaţiuni necorespunzătoare - cu scopul de a traversa Mediterana - cu imigranţi care plătesc pentru a fi transportaţi către Europa.

Un număr de 328 din cei 630 de membri ai Camerei Deputaţilor din Italia au votat în favoarea planului, care acum va ajunge în Senat pentru a fi aprobat.

Sprijinul Romei constă din două ambarcaţiuni pentru logistică şi patrulare, precum şi mecanici care să întreţină echipamentele. Italia a sperat să trimită o misiune mai mare în apele libiene, dar a redus dimensiunea acesteia după protestele venite din partea conducerii din Tripoli.

Libia a fost cuprinsă de haos politic şi lipsă a legii după înlăturarea de la putere a lui Moammer Gaddafi în 2011. De atunci, ţara a devenit un paradis pentru traficanţii de persoane.

Confiscarea navei germane, a avut loc, de asemenea, după ce Austria a trimis la începutul lunii iulie patru blindate în apropierea graniţei cu Italia, pentru a opri imigranţii să traverseze ilegal frontiera. De asemenea, Viena a precizat că va impune foarte curând controale la un punct vamal cheie.

La scurt timp după mişcarea Austriei, conform publicaţiei The Times, un ministru şi un senator din Italia au ameninţat că vor emite vize UE temporare pentru mii de imigranţi, încercând să soluţioneze criza imigranţilor şi a refugiaţilor care se amplifică în Italia. Vizele le-ar permite refugiaţilor să călătorească spre nordul continentului. Mişcarea a fost descrisă ca o “opţiune nucleară” ce ar fi permis unui număr de aproximativ 200.000 de imigranţi, care sunt blocaţi în prezent în Italia, să călătorească în întreaga Europa folosind o breşă în directivele Bruxelles-ului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe