Italia, Fiumicino: apar gheizere subacvatice (VIDEO)


Italia, Fiumicino: Noi gheizere subacvatice, marea fierbe
Italia, Fiumicino: Noi gheizere subacvatice, marea fierbe (MARK RALSTON / AFP / Getty Images)

Joi dimineaţă, primarul oraşului Fiumicino (situat lângă Roma), Esterino Montino, împreună cu Institutul Naţional de Geofizică şi Vulcanologie şi Căpitănia Portului de la Roma, au efectuat o inspecţie a mării, unde s-a certificat existenţa unei noi erupţii de gaz, la aproximativ 100 de metri de coastă.

În acel punct, autorităţile portuare efectuează perforări, la aproximativ 40 de metri adâncime, pentru realizarea noului port comercial.

În acelaşi timp continuă activitatea vulcanilor noroioşi din Fiumicino în apropiere de aeroportul din Roma

A trecut mai mult de o lună de la începutul activităţii micilor vulcani noroioşi lângă aeroportul din Fiumicino. Primul a apărut pe 23 august, în timp ce al doilea a apărut pe 9 septembrie. După aproximativ o lună aceştia continuă să fiarbă zi şi noapte în timp ce traficul continuă să curgă în jurul lor ca şi cum nu ar exista.

Vulcanii sunt, de fapt, în mijlocul unui mare sens giratoriu, în suburbia de nord a Fiumicino, între Via Coccia di Morto şi Via del Lago (unde se află portul vechi din Ostia Antică, construit în formă hexagonală) şi la câteva zeci de metri de gardul Aeroportului din Fiumicino. Întreaga zonă a fost izolată pentru a preveni curioşii de a se apropia prea mult şi au fost aplicate semne care avertizează cu privire la pericolele toxicităţii fumului emanat de vulcani.

Roma este situată între două complexe vulcanice uriaşe, una pe colinele Alban la sud şi cealaltă pe colinele Sabani la nord. Vulcanii au fost activi până cu câteva zeci de ani în urmă (foarte puţini în termeni de timp geologic) şi au depozitat cantităţi foarte mari de depozite vulcanice pe care se află acum Roma şi oraşele din jur.

În cazul gazelor de la Fiumicino, acestea au fost stârnite de intervenţia omului, în special perforaţii, care au pus în comunicare gazul din adâncime cu presiunea apei şi care vin la suprafaţă aducând cu ele materiale cum ar fi nisip, nămol.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură