Israel închide un punct de trecere a frontierei cu Egiptul. Cauza: o avertizare privind terorismul

Punctul de trecere a frontierei cu Egiptul, Taba, a fost închis după ce biroul antitero israelian a avertizat în privinţa unui atac militant “iminent” în zonă.
Punct de trecere a frontierei între Israel şi Egipt.
Punct de trecere a frontierei între Israel şi Egipt. (Captură Foto)

Israelul a închis luni punctul de trecere a frontierei, Taba, din cauza unei avertizări privind un atac militant în zonă. Interzicerea de trecere a frontierei a avut loc cu câteva ore înaintea începerii sărbătorilor pascale, când Peninsula Sinai devine o destinaţie populară pentru mulţi israelieni.

La scurt timp după anunţ, sirenele au sunat în anumite zone din sudul Israelului, alertând rezidenţii în privinţa unui atac cu rachete. Armata a declarat că o rachetă lansată din Peninsula Sinai a explodat într-un câmp deschis, fără să provoace victime.

De altfel, ministrul israelian al Informaţiilor, Yisrael Katz, a susţinut luni că există date cu privire la un potenţial atac terorist împotriva turiştilor din peninsula Sinai. Punctul de frontieră Taba va rămâne deschis doar pentru persoanele care doresc să se reîntoarcă din Egipt în Israel.

Închiderea punctului de frontieră a avut loc la o zi după ce militanţii din Egipt au bombardat două biserici duminică, ucigând zeci de creştini copţi în timpul slujbelor religioase. În urma atacurilor, biroul antitero al Israelului a recomandat tuturor turiştilor israelieni din Sinai să plece acasă imediat, iar israelienilor care doresc să călătorească în Sinai, să renunţe la vizite .

Guvernul israelian a susţinut că informaţiile conduc către o activitate intensificată a militanţilor Statului Islamic în Sinai, adăugând că, în condiţiile în care grupul jihadist pierde teren în Irak şi Siria, există “motivaţia de a desfăşura atacuri teroriste în diferite arene în acelaşi timp”.

Sudul Sinaiului, cu plajele sale impecabile şi recifele de corali ale Mării Roşii, a fost în mod tradiţional o destinaţie turistică populară a israelienilor, în special în timpul sărbătorilor pascale.

Dar începând cu 2013, turismul a scăzut în Sinai după ce armata egipteană a răsturnat de la putere un preşedinte islamist ales şi după intensificarea unei rebeliunii islamiste în nordul Sinaiului.

Israelul emite din când în când recomandări de călătorii pe baza rapoartelor de informaţii. Avertismentul de luni a fost rar în ceea ce priveşte gradul urgenţei.

Israelul a semnat un tratat de pace cu ţara vecină, Egipt, în 1979.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe