Iranul testează o nouă rachetă balistică capabilă să lovească Israelul

Atrăgând nemulţumirea Occidentului şi Israelului, Teheranul a anunţat că a testat recent o nouă rachetă balistică capabilă să lovească teritoriul israelian. Iranul susţine că testul nu reprezintă încălcarea acordului nuclear încheiat în vara anului trecut cu marile puteri.
O rachetă balistică este testată şi lansată dintr-o locaţie nedezvăluită în Iran, 9 martie 2016.
O rachetă balistică este testată şi lansată dintr-o locaţie nedezvăluită în Iran, 9 martie 2016. (Captură Foto)

Iranul susţine că a testat o nouă rachetă balistică cu o rază de acţiune de aproximativ 2010 km – ceea ce înseamnă că Israelul şi unele baze militare americane ar putea fi lovite.

Agenţia de ştiri Tasnim a făcut această declaraţie luni, susţinând că testul a avut loc în urmă cu două săptămâni, conform ziarului Jerusalem Post.

“Motivul pentru care am proiectat rachetele cu o rază de acţiune de 2.000 km este pentru ca acestea să fie capabile să lovească inamicul nostru – regimul sionist – de la o distanţă sigură”, a susţinut generalul de brigadă Amir Ali Hajizadeh, fiind citat de agenţia de ştiri ISNA.

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei a declarat recent că producerea rachetelor este esenţială pentru abilitatea Iranului de a-şi menţine “puterea defensivă şi pentru a rezista în faţa ameninţărilor venite din partea inamicilor săi”, conform unui raport publicat de Reuters.

“Cei care susţin că viitorul stă în negocieri, şi nu în rachete, sunt fie ignoranţi fie trădători”, a declarat Khamenei, care are ultimul cuvânt în legătură cu toate problemele de stat.

“Dacă Republica Islamică ar vrea să negocieze, dar nu are niciun fel de putere defensivă, atunci va trebui să se retragă în faţa ameninţărilor venite din partea oricărei ţări slabe”, a mai susţinut Khamenei într-o declaraţie publicată pe website-ul său.

Există temeri că rachetele ar putea fi folosite în viitor pentru a transporta un focos nuclear.

Iranul a susţinut că testul său nu reprezintă o încălcare a acordului nuclear semnat anul trecut cu SUA şi alte puteri majore deoarece, conform Teheranului, racheta nu a fost proiectată pentru a transporta un focos nuclear.

Două rachete balistice au fost de asemenea lansate în luna martie, şi pe partea laterală a uneia dintre ele era scris în ebraică sloganul “Israelul trebuie să fie eliminat”.

Deşi sancţiunile internaţionale impuse Iranului au fost ridicate în schimbul promisiunii acestuia că îşi va restricţiona semnificativ ambiţiile nucleare, SUA a impus noi sancţiuni pentru testarea rachetelor balistice. În plus, unii membri ai Congresului SUA doresc implementarea unui număr de sancţiuni suplimentare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe