IRA revendică un atac cu bombă în Irlanda de Nord

Anchetatori prezenţi la scena unui atac cu maşină bombă în oraşul nord-irlandez Derry, 20 ianuarie 2019
Anchetatori prezenţi la scena unui atac cu maşină bombă în oraşul nord-irlandez Derry, 20 ianuarie 2019 (Charles McQuillan/Getty Images)

Un grup care se autodenumeşte “IRA” (după Armata Republicană Irlandeză care a cauzat violenţe majore în deceniul şapte) şi-a asumat responsabilitatea pentru un atac cu o maşină capcană ce a avut loc în urmă cu peste o săptămână în faţa unui tribunal din oraşul nord-irlandez Derry, potrivit Deutsche Welle.

Într-o declaraţie trimisă marţi publicaţiei Derry Journal, grupul a precizat că va “continua să atace forţele şi personalul coroanei şi establishmentul imperial”.

Oraşul Derry a fost la un moment dat scena unor lupte între naţionaliştii irlandezi, care doresc o Irlanda unită, şi unionişti, care doresc să menţină Irlanda de Nord în Regatul Unit. Lupta naţionalistă a fost condusă de Armata Republicană Irlandeză (IRA), care a renunţat la campania sa armată împotriva Marii Britanii printr-un acord de pace semnat în 1998. Totuşi, mici grupuri paramilitare desprinse din IRA încă mai sunt active.

Poliţia nord-irlandeză a declarat după explozia din 19 ianuarie că atenţia investigaţiei lor s-a concentrat pe un grup militant cunoscut sub numele de Noua IRA (New IRA).

New IRA, precum majoritatea grupurilor republicane dizidente din Irlanda de Nord, este mic, în mare parte nereprezentativ şi determinat să târască oamenii înapoi spre un loc unde ei nu doresc să fie”, a susţinut un purtător de cuvânt al poliţiei.

Nu au fost semnalate victime în cazul exploziei unei maşini capcană în faţa unui tribunal local, la ora locală 8 p.m., când strada era pustie.

Analişti şi politicieni europeni au avertizat că ar putea avea loc o relansare a conflictului irlandez în cazul unei frontierei dure între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda – cu vamă şi alte puncte şi forme de control – după ce Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană.

Declaraţia grupului New IRA a menţionat că Brexitul nu este un factor al campaniei lor.

“Toate aceste discuţii despre Brexit, graniţe dure, graniţe lejere, nu contează pentru acţiunile noastre”, a susţinut Derry Journal, citând grupul.

În declaraţie se afirmă: “De asemenea, îi avertizăm pe cei care colaborează cu britanicii că trebuie să înceteze acest lucru imediat pentru că nu vor mai fi date alte avertizări”.

Politicieni din Irlanda au condamnat atacul din Derry, iar liderii partidului naţionalist Sinn Fein, care la un moment dat a funcţionat ca braţul politic al IRA, şi-a exprimat de asemenea indignarea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe