Iordache, mesaj pentru protestatari: Ar trebui să vadă că încercăm să facem nişte legi mai bune

Preşedintele Comisiei speciale pentru legile Justiţiei, pesedistul Florin Iordache, ignoră în discursul său public îngrijorările venite din partea CSM, Ministerului Public, DNA, preşedintelui României, Comisiei Europene sau a societăţii civile şi pretinde că totul merge, de fapt, în direcţia potrivită.
Florin Iordache
Florin Iordache (Mihut Savu / Epoch Times)

Protestatarii ar trebui să vadă că membrii Comisiei speciale pentru "sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul Justiţiei", încearcă, împreună cu asociaţiile profesionale şi Consiliul Superior al Magistraturii, să facă nişte legi mai bune, a declarat luni, la Parlament, fostul ministru Florin Iordache.

"Ministerul Public a avut ocazia şi a depus observaţii. Dar aici nu discutăm de un dialog al surzilor sau al celor care aud mai bine. Un dialog normal în Parlament înseamnă că ascultăm toate punctele de vedere. Toate aceste modificări sunt venite fie din partea CSM, fie a asociaţiilor profesionale. La foarte multe dintre ele avem chiar o decizie unanimă. Un dialog normal este acela când în Parlament ascultăm toate punctele de vedere, asta facem noi acum", a declarat Iordache, citat de Agerpres.

Potrivit pesedistului, "nu poate să existe o dezbatere mai largă şi mai concretă decât se desfăşoară astăzi în Parlament" pe marginea Legilor Justiţiei, iar acest aspect ar trebui observat şi de cei care protestează.

"Atât timp cât factorul politic nu intervine decât prin a prelua toate amendamentele venite de la asociaţiile profesionale, cred că e cel mai bun mod de consultare. Toţi cei care protestează ar trebui să vadă că încercăm cu sprijinul asociaţiilor profesionale, cât şi al CSM să facem nişte legi mai bune. Am constatat cu toţii că Legile Justiţiei adoptate la momentul 2004, modificate în 2005 sunt nişte legi care acum ar trebui modificate pentru că, pe de o parte, nu conţin deciziile CCR la foarte multe din acele articole. 2 — există acum, discutăm de Legea 303 o decizie unanimă în care se doreşte separarea carierelor. În momentul în care discutăm despre aceasta, trebuie să ţinem cont de opţiunea judecătorilor şi procurorilor. Apoi, o chestiune foarte importantă — discutăm de răspunderea magistraţilor. Dacă nu facem aceste lucruri printr-o dezbatere transparentă, ţinând cont de toate observaţiile pertinente (...) şi nu în Parlament, atunci unde?", a punctat Iordache.

Reamintim că, săptămâna trecută, preşedintele Klaus Iohannis s-a arătat îngrijorat "fiindcă se poate constata cu uşurinţă un dialog al surzilor între cei care promovează schimbările legislaţiei specifice şi sistemul care ar trebui să pună pe urmă în practică această legislaţie".

"Avem opinii negative de la CSM, din societatea civilă şi cred că ar fi momentul acum, în ceasul al 12-lea, ca parlamentarii să înţeleagă nevoia unei consultări reale, aşezate, cu toţi factorii implicaţi, că dacă tot trebuie să se schimbe legislaţia în domeniul Justiţiei şi, probabil, este nevoie de unele modificări, să fie făcute acele modificări care sunt necesare şi să fie făcute după o discuţie prealabilă cu toţi cei implicaţi şi să se ţină cont de opiniile celor care vin să îmbunătăţească această legislaţie", a subliniat Iohannis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne