Iohannis vrea consolidarea rapidă a SRI: Evoluţiile impun flexibilitate şi mobilitate de acţiune accentuate

SRI are nevoie cât mai curând de noi instrumente, inclusiv legislative, adaptate noilor realităţi, pentru că evoluţiile regionale şi internaţionale impun flexibilitate şi mobilitate de acţiune accentuate, consideră preşedintele Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

Trebuie să punem la dispoziţia Serviciului Român de Informaţii o serie de instrumente, inclusiv legislative, adaptate realităţilor interne şi internaţionale, necesare asigurării securităţii naţionale, care să ofere un cadru adecvat desfăşurării activităţii de intelligence, a declarat miercuri, la finele bilanţului SRI pe 2016, preşedintele Klaus Iohannis.

"Am participat astăzi la evaluarea activităţii Serviciului Român de Informaţii pe anul 2016 şi doresc să vă comunic principalele mesaje pe care le-am transmis cu această ocazie. În primul rând, am subliniat rolul important pe care SRI l-a avut în menţinerea stării de securitate naţională. Mi-am exprimat încrederea în capacitatea SRI de a ne proteja în faţa riscurilor actuale şi viitoare. În calitate de pilon esenţial al sistemului de securitate naţională, activitatea Serviciului, desfăşurată la standarde similare celor din state cu democraţii consolidate, se bucură de respectul partenerilor, beneficiarilor şi al societăţii" a declarat Iohannis.

Preşedintele a apreciat rezultatele obţinute anul trecut de SRI în misiunile sale principale şi "contribuţiile importante ale Serviciului în fundamentarea deciziei strategice, combaterea agresiunilor cibernetice, lupta împotriva criminalităţii organizate şi în prevenirea ameninţărilor de natură teroristă".

"România şi românii au rămas într-o zonă de siguranţă ca rezultat al eforturilor constante şi al eficienţei acţiunii preventive a SRI, care a colaborat intens atât interinstituţional, cât şi cu partenerii din străinătate. Am evidenţiat, în mod deosebit, preocuparea instituţiei pentru realizarea unui parteneriat cu cetăţenii, ei fiind cei care se bucură în mod direct de un climat de stabilitate şi securitate", a precizat Iohannis.

În acelaşi timp, şeful statului a salutat preocuparea SRI pentru dezvoltarea, cu bune rezultate, a capabilităţilor tehnice şi operaţionale necesare gestionării provocărilor erei informaţionale.

"Nu în ultimul rând, am remarcat că SRI şi-a menţinut şi în 2016 reputaţia de partener de încredere în formate externe, contribuind activ şi consistent la susţinerea intereselor naţionale de politică externă. Aştept, în continuare, cel puţin acelaşi nivel de contribuţie în furnizarea de cunoaştere necesară fundamentării unor decizii care ţin de promovarea intereselor României. Am cerut SRI echilibru şi echidistanţă necondiţionate în desfăşurarea activităţilor acestuia, precum şi aprofundarea parteneriatului cu societatea civilă, cu cetăţeanul, la a cărui securitate este chemat să vegheze", a punctat Iohannis.

Creşterea gradului de cunoaştere şi anticipare a tendinţelor de evoluţie a ameninţărilor asimetrice sau de tip hibrid actuale este, potrivit preşedintelui, absolut necesară, aspect pe care l-a subliniat în cadrul şedinţei de bilanţ de astăzi.

"Am profitat, totodată, de acest prilej pentru a reitera necesitatea punerii la dispoziţia instituţiilor statului român, implicit a SRI, a unor instrumente, inclusiv legislative, adaptate realităţilor interne şi internaţionale, necesare asigurării securităţii naţionale, care să ofere un cadru adecvat desfăşurării activităţii de intelligence. Aceste instrumente continuă să se lase aşteptate, deşi evoluţiile regionale şi internaţionale impun flexibilitate şi mobilitate de acţiune accentuate", a adăugat Iohannis.

În încheiere, şeful statului şi-a exprimat aprecierea pentru eforturile continue ale Serviciului de consolidare a capacităţii în gestionarea provocărilor la adresa securităţii naţionale şi euro-atlantice şi a felicitat cadrele SRI pentru rezultatele obţinute, "succese care rămân cel mai adesea necunoscute, aşa cum, de fapt, este şi firesc să se întâmple într-un serviciu de informaţii secret".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne