Iohannis: Sunt persoane care încearcă să inducă ideea că trebuie să alegem între SUA şi UE. E o idee profund toxică

Preşedintele Klaus Iohannis a atras atenţia că în spaţiul public sunt persoane care vehiculează o idee "profund toxică şi contraproductivă", potrivit căreia România ar trebui să aleagă între SUA şi Uniunea Europeană.
Preşedintele Klaus Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis (presidency.ro)

Există anumite persoane în România care încearcă să inducă ideea că trebuie să alegem între Statele Unite şi Uniunea Europeană, şi-a exprimat indignarea joi, într-o conferinţă de presă, preşedintele Klaus Iohannis.

"Daţi-mi voie să repet ceva ce am spus de mai multe ori şi cred că este important să nu uităm: politica externă a României se bazează pe trei piloni. Aceştia sunt Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, apartenenţa la NATO şi apartenenţa la Uniunea Europeană. În acest context, am subliniat de foarte multe ori că relaţia bună transatlantică este vitală şi credeţi-mă că am fost mulţumit, ca să nu zic bucuros, aseară, când am constatat că majoritatea liderilor europeni aşa văd lucrurile. Deci noi nu intrăm într-o logică de adversitate cu Statele Unite ale Americii. Sunt un partener extrem de important pentru noi. Dar, vedeţi, aşa cum într-o familie mai apar neînţelegeri, aşa şi între parteneri se întâmplă să apară sincope. Asta nu înseamnă că renunţăm la relaţia de parteneriat cu SUA sau că renunţă cineva la Uniunea Europeană. Nu! O astfel de abordare ar fi fundamental greşită", a declarat Iohannis, întrebat fiind cum o să-şi găsească România o poziţie clară faţă de ambele puteri cu care avem parteneriate, UE şi SUA, în condiţiile în care vedem că relaţia dintre ele devine destul de agitată.

Preşedintele a remarcat că există unii lideri politici din România care încearcă să inducă în rândul opiniei publice o idee "profund toxică şi contraproductivă".

"Şi, în acest context, daţi-mi voie să spun că îmi displace profund că sunt anumite persoane în România care încearcă să inducă ideea că trebuie să alegem, cică, între Statele Unite şi Europa. Nimic mai fals! Până şi ideea aceasta este profund toxică şi contraproductivă. Noi, românii, am ales. Şi Statele Unite, şi Uniunea Europeană. Nu ne-a obligat nimeni la aceste lucruri. A fost strict voinţa noastră şi aşa vom merge mai departe şi ori de câte ori va fi nevoie, voi sublinia importanţa ambelor relaţii pentru România şi importanţa relaţiei transatlantice. Acest lucru va fi discutat şi răsdiscutat, şi vom reuşi împreună să lămurim problemele pe care le avem, de exemplu pentru tarife la export şi alte lucruri", a afirmat Iohannis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne