Iohannis: Regele Mihai, un model de demnitate şi dăruire. (!?)

Manifestări prilejuite de aniversarea Regelui Mihai I, ”Porţi Deschise” la Palatul Elisabeta. În imagine,  Regele Mihai
Manifestări prilejuite de aniversarea Regelui Mihai I, ”Porţi Deschise” la Palatul Elisabeta. În imagine,  Regele Mihai (Epoch Times România)

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, cu ocazia împlinirii a 67 de ani de la căderea monarhiei, că Regele Mihai rămâne un model de demnitate şi dăruite al societăţii româneşti.

La 30 decembrie 1947, regele Mihai a fost obligat de agenţii sovietici şi comuniştii din România să abdice şi să părăsească ţara, în timp ce România era proclamată Republică Populară.

”Cu 67 de ani în urmă, pe 30 decembrie, Regele Mihai era forţat de comunişti şi aliaţii lor să abdice, sub ameninţarea armelor. Dacă astăzi, după multe decenii de la acel eveniment, Majestatea Sa este privit cu atâta respect şi admiraţie de către poporul Său, acesta este un câştig cert al societăţii româneşti a ultimilor 25 de ani. Aşadar, vă îndemn, astăzi, să ne îndreptăm cu toţii gândul către Rege, care rămâne, pentru noi toţi, un model de demnitate şi dăruire”, a notat Iohannis pe pagina sa de Facebook.

Pe 25 octombrie, cu ocazia unei ceremonii desfăşurate la Palatul Elisabeta, Regele Mihai şi Klaus Iohannis s-au întâlnit pentru un prânz privat timp de o oră.

Controverse

După instaurarea regimului comunist, Regele Mihai a colaborat, o perioadă, noile autorităţi comuniste, deşi erau nelegitime.

În jurul Regelui Mihai s-a iscat de mai mulţi ani o controversă istorică, generată de modul dezavantajos, pentru România, în care a negociat armistiţiul cu Rusia sovietică în 1944. Mareşalul Antonescu, arestat la ordinul Regelui Mihai, negociase şi el în secret o pace cu Stalin, în condiţii mult mai avantajoase, care însă a fost blocată.

O altă lovitură de imagine împotriva Casei Regale s-a produs în 2009 când Radu Duda a candidat la preşedinţie. Orientarea lui Duda către partea mai tenebroasă a noii protipendade româneşti a fost remarcată şi la nunta de diamant a Regelui Mihai şi Reginei Ana, la care au ajuns să participe Ion Iliescu, Dan Voiculescu, Dinu Patriciu, Bogdan Olteanu şi chiar Petre Roman, cel care era prim ministru pe vremea când Regele a sosit în ţară după 1990, fiind fugărit de maşinile cu girofar trimise pe şosele de proaspăta putere neo-comunistă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne