Iohannis: Macron a transmis că va retrage candidatura contracandidatului lui Kovesi. Cioloş: procedural nu este posibil

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron i-a transmis preşedintelui României, Klaus Iohannis, că ţara sa va retrage candidatura lui Jean-Francois Bohnert şi că o va susţine pe Laura Codruţa Kovesi la conducerea Parchetului European, informează Administraţia Prezidenţială.

"Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut vineri, 19 iulie a.c., o convorbire telefonică cu Preşedintele Republicii Franceze, domnul Emmanuel Macron.

Cei doi omologi au abordat o serie de teme europene, cu accent pe candidatul pentru funcţia de procuror-şef european.

În virtutea bunei colaborări şi a bunei înţelegeri între cei doi şefi de stat, Preşedintele Emmanuel Macron i-a transmis Preşedintelui Klaus Iohannis că va retrage candidatura domnului Jean-Francois Bohnert şi că o va susţine pe doamna Laura Codruţa Kovesi la conducerea Parchetului European.", se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Pe de altă parte, Dacian Cioloş, liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, susţine că procedural acest lucru nu este posibil, relatează Ziare.com

"(Emmanuel Macron, n.red.) nu a anunţat că retrage, a anunţat că urmează să susţină. Nu avea cum să retragă şi nu are cum să retragă niciun stat membru pur şi simplu pentru că nu sunt candidaţi ai statelor membre. Kovesi nu e candidatul României, a candidat pe cont propriu.

Au fost mai mulţi candidaţi care au trecut printr-un proces de selecţie şi după ce s-a făcut lista scurtă au intrat în joc cele două instituţii europene care iau decizia finală. Şi PE a decis să o susţină pe cea care a ieşit pe locul 1 pe listă, Kovesi, în timp ce Consiliul UE, şi pentru că Guvernul României, care asigura preşedinţia rotativă, nu a a vrut să o susţină, deci în Consiliu a ieşit dl Bohnert.

Ceea ce Franţa a anunţat e că începând de acum o va susţine pe Laura Codruţa Kovesi. N-am citit comunicatul (Administraţiei Prezidenţiale, n.red.), dar vă spun că ieri sau alaltăieri am discutat de această procedură, ştiu foarte bine despre ce e vorba", a explicat Dacian Cioloş, la Digi24.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne