Iohannis, în plină ofensivă la Sibiu: Vor să fie deasupra legii! Nu le convine când iese la lumină corupţia

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Preşedintele Klaus Iohannis a atras atenţia joi, la deschiderea summitului PPE de la Sibiu, că dacă statul de drept este ameninţat, atunci fiecare cetăţean are, mai devreme sau mai târziu, de suferit.

"Am asistat, şi în România, dar şi în alte ţări membre ale Uniunii, la un asalt asupra statului de drept. Există în continuare forţe politice ai căror lideri vor să se situeze deasupra legii, cărora nu le convine când instituţii fundamentale ale statului de drept investighează şi aduc la lumină faptele de corupţie şi furtul din bani publici, fie că sunt naţionali sau europeni", a declarat Iohannis, făcând referire la acţiunile coaliţiei PSD-ALDE.

Liderul de la Cotroceni a ţinut să sublinieze că România este o ţară profund europeană şi aşa va rămâne şi în viitor, "iar pentru asta contează şi votul pe care îl veţi da la referendum".

"Este un vot, votul de la referendum, pentru viitorul european al României", a precizat Iohannis.

Redăm mai jos, integral, discursul preşedintelui:

"Este această zi, 9 mai 2019, o zi importantă. O zi importantă pentru Europa, o zi importantă pentru România. Europa a venit în România!

Daţi-mi voie, cu această ocazie, aici, în Muzeul Astra din Sibiu, să-i salut pe Joseph Daul, prietenul meu, Preşedintele PPE, pe domnul Manfred Weber, candidatul PPE pentru alegerile europarlamentare la nivel european, pe Ludovic Orban, prietenul meu, Preşedintele PNL.

Este un moment cu totul special pentru mine să deschid aici, la Sibiu, Summitul Partidului Popular European, cu doar câteva ore înainte de începerea Summitului de la Sibiu.

Vom discuta, astăzi, în primul rând, despre ce înseamnă Uniunea Europeană pentru fiecare dintre noi, despre valorile noastre comune şi despre ce trebuie să facem ca să ducem acest proiect de succes înainte, pentru bunăstarea şi siguranţa cetăţenilor noştri.

Nu este deloc întâmplătoare alegerea zilei de 9 Mai, Ziua Europei. Am ales Ziua Europei pentru aceste două reuniuni, Summitul PPE şi Summitul de la Sibiu. Şi cum toţi suntem europeni, vă felicit de Ziua Europei!

Ca să putem decide pentru viitor, trebuie să privim în urmă, la temelia construcţiei europene şi la numeroasele beneficii pe care le-a adus Uniunea cetăţenilor săi.

Aceste evenimente importante se desfăşoară într-un loc cu o semnificaţie deosebită, în Sibiu, oraşul care a fost, în 2007, Capitala Culturală a Europei. Sibiul este un oraş profund european şi este locul cel mai potrivit pentru a găzdui o dezbatere la cel mai înalt nivel despre viitorul Uniunii Europene.

Momentul este unul istoric pentru România, şi nu doar pentru că dimensiunea şi importanţa Summitului sunt fără precedent pentru ţara noastră, ci şi pentru că, după treizeci de ani de la căderea comunismului, am adus Europa acasă, aici, în România.

Şefii de stat, şefii de guvern, care se întrunesc în această dimineaţă în cadrul Summitului Partidului Popular European vor avea o contribuţie majoră la discuţiile de la reuniunea informală, care va avea loc în a doua parte a zilei.

Liderii PPE au jucat un rol determinant în istoria construcţiei europene, au pus piatra de temelie la acest edificiu şi au înţeles că locul ţărilor din Centrul şi Estul Europei eliberate de comunism este în Uniunea Europeană.

Liderii de astăzi ai Uniunii, Preşedintele Juncker, Preşedintele Tusk, Preşedintele Tajani, toţi provenind din PPE, alături de liderii Partidului Popular European, precum Preşedintele Daul, aici prezent, liderul grupului PPE din Parlamentul European, domnul Manfred Weber, aici prezent, au avut de gestionat provocările majore cu care s-a confruntat Uniunea în ultima perioadă.

Viziunea şi efortul constant al acestora au jucat un rol decisiv în menţinerea unităţii de care au dat dovadă ţările membre în vremuri foarte dificile.

Ca Preşedinte al României, membru al familiei Popularilor Europeni, am contribuit la acest efort colectiv care, cred eu, a dat roade şi care trebuie fructificat astăzi, aici, la Sibiu, dar şi în anii care vin.

La sfârşitul acestei luni, cetăţenii noştri sunt chemaţi la urne pentru a-şi alege reprezentanţii în Parlamentul European. Aceste alegeri sunt însă despre mult mai mult decât atât. Aceste alegeri sunt despre a rămâne uniţi şi solidari, uniţi şi solidari în apărarea valorilor fundamentale ale marii noastre familii europene - libertatea, democraţia, statul de drept, siguranţa şi prosperitatea tuturor cetăţenilor.

Lupta împotriva celor care nu au nici un fel de soluţii pentru oameni, dar îşi ascund incompetenţa sub sloganuri extremiste şi populiste, este una pe care avem responsabilitatea să o câştigăm. Viitorul Uniunii Europene depinde de noi!

Îi urez mult succes prietenului nostru Manfred Weber, un candidat puternic pentru preşedinţia Comisiei Europene. Manfred lucrează zi de zi în Parlamentul European cu europarlamentarii români din partea PNL şi asta arată în mod clar cât de apropiat este Manfred de România şi cât de implicat este Partidul Naţional Liberal în procesul de decizie la nivel european.

Vorbeam mai devreme de provocările pe care a trebuit să le gestionăm în ultimii ani. Am asistat, şi în România, dar şi în alte ţări membre ale Uniunii, la un asalt asupra statului de drept.

Există în continuare forţe politice ai căror lideri vor să se situeze deasupra legii, cărora nu le convine când instituţii fundamentale ale statului de drept investighează şi aduc la lumină faptele de corupţie şi furtul din bani publici, fie că sunt naţionali sau europeni.

Apărarea statului de drept a devenit o sintagmă care se aude tot mai des în Europa. Este misiunea noastră să le explicăm cetăţenilor europeni că aceasta nu este o chestiune de retorică politică, ci una de care depinde chiar viaţa de zi cu zi a fiecărui european.

Mai simplu spus, dacă statul de drept este ameninţat, atunci fiecare cetăţean are, mai devreme sau mai târziu, de suferit.

România este o ţară profund europeană şi aşa va rămâne şi în viitor, iar pentru asta contează şi votul pe care îl veţi da la referendum. Este un vot, votul de la referendum, pentru viitorul european al României.

Vă promit astăzi aici, alături de familia mea politică, de puternicul Partid Popular European, că Europa va fi mereu acasă în România şi că România va fi tot mai puternică şi tot mai respectată în Uniunea Europeană!"

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne