Iohannis: În comparaţie cu Viorica Dăncilă, Ponta "a fost chiar un politician rezonabil"

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, în cadrul întâlnirii cu presa organizate la sediul PNL, că, în comparaţie cu şefa PSD Viorica Dăncilă, fostul premier Victor Ponta a fost „un politician rezonabil” pe care nu l-a acuzat vreodată de atitudine antidemocratică. Şeful statului a făcut această apreciere în contextul în care a fost întrebat de ce, dacă în 2014 a cerut să aibă dezbatere cu contracandidatul său de atunci Victor Ponta, acum refuză una cu şefa PSD-ului.

„Diferenţa este destul de mare, nu l-am acuzat atunci pe Victor Ponta de comportament antidemocratic. În comparaţie cu doamna Dăncilă, Victor Ponta a fost chiar un politician rezonabil. Din acest punct de vedere, greu de comparat. Aroganţa lui Victor Ponta - el şi-a trimis echipa de campanie peste ai mei, sunt unii de faţă aici, şi a venit cu nişte pretenţii nenegociabile. Facem 4 dezbateri, mi-a spus şi zilele. Am acceptat atunci totuşi 2 dezbateri, care pe mine nu m-au ajutat şi pe el nici atât. Asta despre utilitatea electorală a unor astfel de dezbateri. PSD s-a schimbat mult în rău de atunci şi eu cred că nu m-am schimbat mult în rău, poate un pic în bine”, a spus Klaus Iohannis.

Presa a continuat să insiste pe subiect:

Reporter: În 2014 aţi participat la o dezbatere. Marţea neagră, 2013, premier Victor Ponta - atac la justiţie a fost o acţiune democratică?

Iohannis: Marţea neagră a fost o încercare penibilă a guvernului Victor Ponta, mai exact a părţii pesediste a guvernului Victor Ponta...

Reporter: Domnul Ponta nu era pesedist?

Iohannis: Îmi daţi voie să-mi termin ideea? A părţii pesediste din Guvernul Ponta împreună cu Victor Ponta de a da OUG pe amnistie şi graţiere. Este o dorinţă veche a PSD această amnistie şi graţiere. Ei tot timpul au făcut zid în jurul persoanelor cu probleme penale, cu condamnări samd. Atunci „marţea neagră” nu s-a transformat în ceva negru pentru România, fiindcă PNL, din care am făcut parte, a intervenit clar, dur şi eficient şi nu s-a făcut atunci nimic, decât o iniţiativă eşuată în Parlament. Nu a fost decât o iniţiativă eşuată în Parlament.

Reporter: Acţiunea de suspendare a preşedintelui sub premierul Victor Ponta, din 2012, considerată de mulţi, văzută drept o tentativă de lovitură de stat prin modul în care a fost operaţionalizată, prin tăierea tuturor instituţiilor de echilibru şi control într-o societate democratică, prin anihilarea Avocatului Poporului, prin scoaterea din circuit a altor instituţii, a fost o acţiune democratică? Vă întreb pentru că aţi spus: nu l-am acuzat pe Ponta de acţiuni antidemocratice. Toate acestea nu au fost acţiuni antidemocratice?

Iohannis: Ţin să vă amintesc şi sunt convins că vă amintiţi că la vremea respectivă am spus din postura de independent politic ce am fost atunci, primar al Sibiului, că această acţiune a fost o prostie şi o inutilitate. Că a fost o lovitură de stat nu am crezut nici atunci, nici acum. Au fost prea slabi pentru aşa ceva, prea slabi de înger, nu de altceva, nu de intenţii. Însă lucrurile s-au terminat destul de repede, suspendarea nu s-a întâmplat. Suspendarea în sine, însă, nu poate fi considerată un act nedemocratic, este un act inutil.

Reporter: Am spus despre modul în care s-a operaţionalizat.

Iohannis: Nu ştiu cum s-a operaţionalizat. Eu atunci eram primar al Sibiului şi am devenit foarte nepopular în USL când le-am spus: fraţilor, asta a fost o prostie.

Reporter: De ce nu participaţi la o dezbatere cu Dăncilă, pe care o acuzaţi de comportament nedemocratic, având în vedere că acelaşi lucru îl puteaţi reproşa domnului Ponta, comportament antidemocratic prin ce a făcut? Şi domnul Ponta a fost chemat la Bruxelles, şi el a îngrijorat cancelariile occidentale. [...] Comportamente antidemocratice au avut amândoi, totuşi doar unuia îi reproşaţi, adică Vioricăi Dăncilă. Cum convingeţi alegătorii că nu doriţi să participaţi la o dezbatere pentru că vă temeţi şi invocaţi acest argument pe care îl puteaţi invoca şi în 2014?

Iohannis: Dar nu l-am invocat. Ca să vă răspund exhaustiv ar trebui să încep să-l apăr pe Ponta într-un anume fel, ceea ce nu voi face. Nu am fost de acord cu stilul lui de guvernare, însă pot să vă spun că sunt oripilat de stilul de guvernare al PSD din ultimii 3 ani, de felul în care doamna Dăncilă acum mimează pe democrata după ce a achiesat la toate prostiile PSD-iste şi în consecinţă nu voi face o dezbatere cu doamna Dăncilă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne