Introducerea vectorului european în Constituţia RM nu a trecut de votul final în Parlament. Candu:PD ar putea organiza un referendum

Iniţierea de către PDM a unui referendum în favoarea întroducerii vectorului european în Constituţie le va permite acestora să manipuleze pentru a întreţine campania electorală şi a lovi în opoziţia pro-UE, afirmă Dionis Cenuşă.
Constituţia R. Moldova
Constituţia R. Moldova (facebook.com/guvernul rm)

Includerea sintagmei „integrare europeană” în Constituţia Republicii Moldova, la iniţiativa Partidului Democrat, nu a trecut joi, 18 octombrie, de votul final în Parlament deoarece fracţiunile PL, PLDM şi PCRM au anunţat că nu vor susţine proiectul şi au părăsit sala de şedinţe înaintea procedurii de votare, iar fracţiunea PSRM nu a votat iniţiativa. Amendamentul constituţional ar fi avut nevoie de 67 de voturi.

”A avut şansa ţara noastră astăzi, dar se pare că mai e nevoie de o generaţie. Vedem alianţa antieuropeană formată în Parlamentul Republicii Moldova”, a declarat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu după procedura de vot menţionând totodată că democraţii ar putea organiza un referendum în acest sens. Ideea ar fi fost discutată pe larg la şedinţa partidului din această săptămână.

În context, politologul Dionis Cenuşă a ţinut să sublinieze că democraţii nu vor renunţa la ideea "constituţionalizării" vectorului european şi că vor şantaja partidele parlamentare pro-UE să voteze pentru această iniţiativă însă imaginea PLDM şi PL va avea de suferit dacă vor sprijini PDM.

”Ideea PDM de a iniţia un referendum pe acest subiect nu face altceva decât să forţeze şi mai mult PLDM şi PL să voteze dar şi să le permită democraţilor să manipuleze în favoarea întroducerii vectorului european în Constituţie pentru a întreţine campania electorală pentru parlamentare şi a lovi în opoziţia pro-UE”, a adăugat analistul politic.

”Este de văzut cum se încadrează această iniţiativă în timp, deoarece până la alegeri sunt circa 5 luni (prea puţin). Or, referendumurile nu pot fi organizate oricând, ci în dependenţă de ciclurile electorale”, a conchis Dionis Cenuşă.

Potrivit proiectului, Legea Supremă a R. Moldova urma să fie completată cu un articol nou care să stipuleze că integrarea europeană a Republicii Moldova reprezintă obiectivul strategic de dezvoltare a ţării, iar procedura de aderare a Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene ar urma să fie stabilite de Parlament prin lege organică. Iniţiativa de modificare a Constituţiei aparţine Partidului Democrat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe