Inspecţia Judiciară, sesizată în cazul procuroarei care a bruscat-o pe fetiţa din Baia de Aramă

Cazul fetiţei luate cu poliţie de acasă pentru merge în adopţie unei familii româno-americane
Cazul fetiţei luate cu poliţie de acasă pentru merge în adopţie unei familii româno-americane (Captură foto vis Digi24)

Preşedinta CSM, Lia Savonea, a sesizat Inspecţia Judiciară în cazul procuroarei acuzate că ar fi bruscat fetiţa din Baia de Aramă în timpul acţiunii de ridicare a acesteia din casa asistenţilor maternali pentru a fi dusă familiei care a adoptat-o.

În speţă este vorba despre procuroarea Maria Piţurcă, de la Parchetul Curţii de Apel Craiova, care a declarat că minora era agitată, iar ea a reuşit să o ia în braţe şi să o ducă tatălui adoptiv, informează g4media.ro.

În materialul video devenit deja viral, se vede cum procuroarea o bruschează pe minoră şi o târăşte pe jos, în încercarea de a o urca în maşină pentru a o preda părinţilor adoptivi.

Reamintim că incidentul în care fetiţa a fost luată cu mascaţii din casa familiei în care se afla în plasament a fost filmat şi a produs valuri de revoltă în spaţiul public. Acum, autorităţile analizează comportamentul procurorului de caz, care, aşa cum se vede şi în materialul video, a luat cu forţa fetiţa pentru a o urca în maşina ce urma s-o ducă la părinţii adoptivi.

În filmare se vede cum micuţa, de frică de a nu fi luată din casa asistentei maternale care o îngrijea de peste 7 ani, se agaţă cu disperare de aceasta strigând-o "mami". Femeia a leşinat în urma şocului emoţional.

Potrivit autorităţilor, procedura de adopţie fusese finalizată legal, după ce asistentul maternal a fost întrebat de două ori dacă doreşte să adopte copilul şi a refuzat în scris. Detalii aici.

La rândul său, asistenta maternală care a avut grijă de fetiţă susţine că nu a refuzat adopţia copilei şi a fost obligată să semneze o declaraţie gata scrisă. Soţul acesteia declară, la rândul său, că a formulat plângeri la DIICOT împotriva DGASPC Mehedinţi. Detalii aici.

Redăm mai jos comunicatul CSM:

”Biroul de informare publică şi relaţii cu mass-media din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii este abilitat să aducă la cunoştinţă publică următoarele:

Faţă de aspectele semnalate de mass-media cu privire la conduita unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, care ar fi bruscat o minoră cu ocazia efectuării unei percheziţii în cursul zilei de 21 iunie 2019, Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, doamna judecător Lia Savonea, a decis sesizarea Inspecţiei Judiciare în vederea efectuării de verificări cu privire la împrejurările şi modalitatea în care procurorul a exercitat supravegherea cercetării penale în cauză şi a coordonat activitatea de efectuare a percheziţiei domiciliare.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii solicită efectuarea cu celeritate a tuturor verificărilor prevăzute de lege pentru clarificarea în cel mai scurt timp a tuturor împrejurărilor de fapt şi de drept incidente în cauză.

Biroul de informare publică şi relaţii cu mass-media”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne