Înşelătorie globală cu meciuri de fotbal aranjate

(JACK GUEZ / AFP / Getty Images)

Într-o înşelătorie la nivel mondial pusă la cale de un sindicat al pariurilor cu sediul în Singapore, sute de meciuri de fotbal au fost aranjate, a declarat luni organizaţia Europol.

Declaraţia Europol a afectat imaginea sportului cel mai popular din lume şi industria sa de multe miliarde de dolari.

Circa 680 de meciuri suspecte, inclusiv jocuri de calificare pentru Cupa Mondială şi Campionatul European, şi Liga Campionilor pentru cluburile europene de vârf, sunt bănuite de măsluire, în urma unei anchete desfăşurate de forţele europene de poliţie, agenţia europeană de combatere a criminalităţii Europol şi procurorii naţionali.

"Este o zi tristă pentru fotbalul european", a declarat Rob Wainwright, directorul Europol. "Acum a devenit o problemă de integritate pentru fotbal. Cei responsabili pentru aranjarea jocurilor ar trebui să se considere avertizaţi".

Sportul cel mai popular, fotbalul, este jucat pe fiecare continent. Cupa Mondială şi Liga Campionilor din Europa sunt transmise în toată lumea şi aduc câştiguri de miliarde de dolari pentru asociaţiile naţionale, cluburi şi radiodifuzori.

Jucători de top, cum ar fi argentinianul Lionel Messi de la Barcelona şi Cristiano Ronaldo, un internaţional portughez care joacă pentru Real Madrid, sunt nume renumite.

Meciurile în cauză, unele dintre ele fiind deja obiectul unor urmăriri penale de succes, s-au jucat între 2008 şi 2011, au declarat anchetatorii. Aproximativ 380 de meciuri suspecte s-au jucat în Europa, iar alte 300 au fost identificate în Africa, Asia şi America Latină.

Corupţia legată de sindicate ale pariurilor şi crima organizată din Asia a fost mult timp văzută ca o ameninţare la adresa jocului, dar anunţul de luni subliniază amploarea problemei.

Se crede că unele organizaţii infracţionale ar fi fost implicate în aranjarea meciurilor, folosindu-le ca o modalitate de a spăla bani. Anul trecut, liderul unui grup anti-corupţie a estimat că valoarea pariată pe sport în fiecare an a fost de 1 trilion de dolari - sau 3 miliarde de dolari pe zi - cele mai multe sume provenind din Asia şi fiind pariate pe meciurile de fotbal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe