India sfidează SUA. Va cumpăra sistemul rusesc de apărare aeriană S-400

Sistemul rusesc de apărare aeriană S-400
Sistemul rusesc de apărare aeriană S-400 (Getty Images)

Aliaţi ai SUA continuă să graviteze către sfera de influenţă rusească şi, în mod specific, către sistemul de apărare aeriană S-400 produs de Rusia.

Turcia a fost prima ţară care a sfidat în mod deschis avertizările administraţiei lui Donald Trump că SUA va sancţiona Ankara dacă va avansa cu achiziţionarea sistemului. Dar Turcia a declarat că acordul este deja finalizat şi nu îşi va schimba decizia, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Iar acum India este cea care intenţionează să achiziţioneze cinci sau mai multe sisteme S-400, în pofida ameninţării cu un răspuns din partea Statelor Unite. Consiliul pentru Achiziţii în domeniul Apărării (CAA), condus de ministrul Nirmala Sitharaman, a aprobat săptămâna trecută un contract în valoare de 5,7 miliarde de dolari pentru cumpărarea sistemele ruseşti, au precizat surse din Ministerul Finanţelor şi biroul premierului, adăugând că acordul a avut nevoie de unele ajustări înainte să primească undă verde.

Consiliul a discutat despre acordul pentru achiziţionarea sistemului S-400 la doar o zi după ce Washingtonul a anulat miercuri o discuţie în formatul “doi plus doi” care a fost planificată pentru 6 iulie, la care urmau să participe ministrul indian de Externe, Sushma Swaraj, ministrul indian al Apărării, Nirmala Sitharaman, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo şi secretarul american al Apărării, Jim Mattis.

Publicaţia The Times of India a susţinut că în octombrie 2015, India a plănuit să achiziţioneze sisteme S-400, care pot detecta, urmări şi distruge bombardiere supersonice, drone, avioane de vânătoare din generaţia a 5-a, avioane de spionaj şi rachete supersonice. Sistemul are o rază de acţiune de până la 400 km şi îşi poate atinge ţintele la o altitudine de 30 km.

Mulţi oficiali indieni au lăudat achiziţia militară ca fiind un factor care modifică regulile jocului.

Principalele sisteme de apărare împotriva rachetelor balistice (BMD) sunt Patriot Advanced Capability-3, THAAD, S-400 Triumph şi S-500. India are mari ambiţii de a domina în regiune şi a încercat să dezvolte propriul sistem BMD în ultimele decenii.

Şi, în timp ce oficiali din Washington au informat India în privinţa utilizării sistemului Patriot, se pare că ţara este mult mai interesată să achiziţioneze BMD-uri “made in Russia”. Publicaţia The New York Times a susţinut în luna aprilie că acordul ruso-indian este o lovitură pentru “sistemul de apărare Patriot” al Statelor Unite.

“India nu a fost foarte impresionată de Patriot comparativ cu S-400, care câştigă puncte în plus în privinţa capabilităţii, a disponibilităţii sale şi a disponibilităţii serviciilor. Este un sistem mai eficient”, a declarat Rahul Bedi de la Jane’s Information Group.

Petr Topychkanov, cercetător de top la programul de neproliferare al Centrului Carnegie din Moscova, a declarat că, “în ciuda investiţiilor puternice în dezvoltarea sistemelor de rachete antibalistice, s-ar putea ca India să nu fie capabilă să se apere în totalitate pe cont propriu într-un conflict, în faţa rachetelor lansate de Pakistan”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe