Incident în Gibraltar: Londra împotriva Madridului


Londra împotriva Madridului pentru un alt accident în apele din Gibraltar
Londra împotriva Madridului pentru un alt accident în apele din Gibraltar (MARCOS MORENO / AFP / Getty Images)

Regatul Unit a protestat în mod oficial, împotriva guvernului spaniol, pentru un nou incident care a avut loc în apele Gibraltarului, unde o navă a Gărzii Civile s-a ciocnit cu o barcă a poliţiei din Gibilterra.

Secretarul de stat din Gibraltar, David Lidington, a prezentat luni, 4 noiembrie, în Parlament un document care descrie dinamica accidentului care a avut loc pe 30 octombrie.

Potrivit lui Lidington, o navă de la Garda Civilă spaniolă s-a lansat cu mare viteză spre locul unde se realiza o schimbare de rutină a personalului de pază din Marina Regală, în apele din Penon. Luând act de prezenţa navei spaniole, bărcile Marinei Regale şi ale poliţiei din Gibraltar au format, "în conformitate cu reglementările", o barieră de protecţie, se arată în documentul prezentat de Lidington.

Nava spaniolă ar fi efectuat "manevre periculoase aproape de navele britanice" cauzând o coliziune "minoră" între nava Garzii Civile şi cea a poliţiei din Gibraltar. Nu s-au înregistrat răniţi iar navele nu au prezentat pagube majore.

Ca răspuns, la 31 octombrie, Londra a depus o plangere la Ministerul de Externe spaniol insistând că "acţiunile Gărzii Civile au fost inacceptabile şi periculoase".

Gibraltarul este o enclavă britanică în partea de sud a Peninsulei Iberice, revendicată de Spania. Tensiunile dintre Londra şi Madrid s-au reluat după instalarea, la 24 iulie, a unui ponton de 70 de blocuri de beton, care ar împiedica accesul pescarilor spanioli într-o zonă bogată în fructe de mare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe