În aşteptarea deciziei CNA, Naşul TV invită presa liberă şi prietenii la un ceai

Radu Moraru, Naşul TV.
Radu Moraru, Naşul TV. (captură youtube.com.)

Administratorul televiziunii independente Naşul TV, Radu Moraru, a cheamat presa liberă şi prietenii să i se alăture în acţiunea de protest împotriva Consiliului Naţional al Audiovizualulului (CNA), care se pregăteşte să excludă televiziunea independentă Naşul TV din lista “must-carry” a posturilor TV, care trebuie preluate obligatoriu la retransmisie pe toate reţelele de cablu din România.

Membrii CNA nu au reuşit să se înţeleagă cu privire la listă, pentru a o publica pe site-ul CNA, încălcând termenul de 1 februarie impus de Decizia CNA numărul 72/ 2012, urmând ca lista “must carry” să fie publicată astăzi, 4 februarie.

O astfel de măsură, de scurtare a listei must-carry, ar reduce la tăcere posturile TV fără suport politic, cum este Naşul TV.

"Vă invit marţi 4 februarie ora 16 p.m. pe Calea Victoriei, lângă studiourile Naşul TV, să ne integrăm în SCHENGEN bistro bar, să bem un ceai fierbinte şi să aşteptăm decizia CNA privind excluderea/neexcluderea televiziunii Naşul TV din lista “must carry”! Atentatul asupra Naşul TV s-a produs deja în JOIA NEAGRĂ, pe 30 ianuarie 2014, când un membru CNA, susţinut şi de alţi membri, a cerut în mod ilegal scurtarea listei “must carry” exact cât trebuie ca Naşul TV să nu mai existe! Astfel au fost încălcate Legea Audiovizualului, deciziile CNA, decizia Curţii Constituţionale şi o sentinţă definitivă a Justiţiei Româneşti!" afirmă Radu Moraru într-un comunicat publicat pe pagina Naşul TV.

Moraru notează în comunicat că ziariştii liberi trăiesc vremuri cumplite: "Toţi ziariştii liberi trăiesc vremuri cumplite din cauza politicienilor de toate culorile. Ziariştii care nu pot fi cumpăraţi sau intimidaţi trebuie “lichidaţi”! Aşa sună ordinul!"

"Echipa de la NASUL TV a trecut prin toate fazele şi ne aflăm în situaţia de a fi o ţintă vie cu ordin de eliminare de pe piaţă!" afirmă Radu Moraru.

"Instaurarea dictaturii politicienilor asupra vieţilor noastre!"

Consiliul Concurenţei a recomandat Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) revizuirea legislaţiei în domeniu, astfel încât principiul must-carry să fie aplicat pe baze de neutralitate tehnologică, indiferent de modalitatea de retransmitere a programelor: prin cablu sau prin satelit de tip Direct-to-Home (DTH) şi nu doar operatorilor prin cablu aşa cum se procedează în prezent.

De asemenea, autoritatea de concurenţă consideră că acest statut ar trebui acordat doar acelor canale al căror conţinut global are caracter de interes general (canalele publice, serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale din care România face parte). Acest statut poate fi acordat şi canalelor private doar în măsura în care se consideră strict necesar în vederea atingerii obiectivului de interes general (canale culturale, informative etc) şi în măsura în care acestea deţin cote de audienţă adecvate.

"Fără presă liberă şi puternică nu se pot construi instituţii puternice în Statul Român! Nici Justiţie, nici Parlament, nici Guvern! Şi fiindcă noi şi voi, ziariştii care am rămas liberi, suntem extrem de periculoşi pentru mafia transpartinică, s-a dat ordinul să fim executaţi! Nu visaţi! Nu speraţi în salvări individuale! Ori se salvează toţi ziariştii liberi, ori niciunul!"

Ca urmare, numărul canalelor de televiziune cărora li se aplică regimul must-carry ar trebui redus, iar CNA trebuie să asigure, într-o manieră transparentă, de respectarea criteriilor predefinite şi stipulate în caietul de sarcini, de către toţi radiodifuzorii interesaţi de obţinerea statutului must-carry.

Una dintre propuneri este ca lista ce cuprinde 30 de televiziuni care s-au declarat “must carry” să fie redusă la 20 de televiziuni, astăzi CNA urmând să elimine 10 posturi de televiziune.

Radu Moraru acuză că prin acestă propunere, miza este "evident NAŞUL TV, singura televiziune liberă şi independentă de moguli oneroşi sau de patroni politicieni!"

"Cred că e timpul să ne unim, toţi oamenii liberi, şi să oprim instaurarea dictaturii politicienilor asupra vieţilor noastre! Chiar dacă ne despart multe eu cred că avem cel mai bun motiv din lume să fim uniţi: propria noastră dispariţie, a fiecăruia dintre noi! O ştiţi bine, o simţiţi zilnic pe şira spinării!" a notat Moraru.

Administratorul televiziunii independente Naşul TV avertizează că fără presă liberă nu se pot construi instituţii puternice în statul de drept: "Fără presă liberă şi puternică nu se pot construi instituţii puternice în Statul Român! Nici Justiţie, nici Parlament, nici Guvern! Şi fiindcă noi şi voi, ziariştii care am rămas liberi, suntem extrem de periculoşi pentru mafia transpartinică, s-a dat ordinul să fim executaţi! Nu visaţi! Nu speraţi în salvări individuale! Ori se salvează toţi ziariştii liberi, ori niciunul!"

Reamintim că principiul „must carry” este reglementat în art. 82 din Legea Audiovizualului şi prevede că „Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice, cu excepţia celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligaţia să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din România, precum şi alte servicii de programe, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privaţi, aflaţi sub jurisdicţia României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin reţeaua respectivă, precum şi serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale din care România face parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privaţi este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audienţă.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne