Ialomiţianu: Cum vrea Victor Ponta să îi transforme pe agenţii economici în investigatori fiscali

Gheorghe Ialomiţianu
Gheorghe Ialomiţianu (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta a reuşit să strecoare în noul Cod Fiscal transmis Parlamentului o prevedere potrivit căreia agenţii economici de bună credinţă trebuie să se transforme în investigatori fiscali pentru a evita sancţiuni din partea organelor fiscale ale ANAF-ului, a declarat fostul ministru al Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu.

Codul Fiscal al lui Victor Ponta prevede posibilitatea organelor fiscale de a refuza dreptul de deducere al TVA-ului pentru achiziţiile unei persoane impozabile condiţionând respectiva persoană să afle dacă furnizorul, prin această operaţiune, săvârşeşte o faptă de evaziune fiscală.

Ialomiţianu susţine că, potrivit acestei prevederi, se instituie obligaţia tuturor agenţilor economici care achiziţionează bunuri să afle dacă furnizorii lor au intenţia să facă evaziune fiscală.

"Aceasta înseamnă că aceşti agenţi economici trebuie să facă investigaţii fiscale pentru a şti dacă partenerii comerciali sunt, în viziunea organelor fiscale, evazionişti, deşi potrivit legii această obligaţie intră în atribuţiile inspectorilor ANAF", a precizat fostul ministrul.

Analizând situaţia care s-ar crea, Gheorghe Ialomiţianu este de părere că aplicarea acestor prevederi va duce la intrarea în faliment a multor agenţi economici de bună-credinţă, deoarece prin nededucerea TVA-ului aferent achiziţiilor aceste firme vor plăti sume considerabile la bugetul statului prin aplicare de sancţiuni de către organele fiscale, fără ca firmele să aibă vreo vină.

"Este posibil ca mulţi agenţi economici de bună-credinţă să-şi înceteze activitatea, deoarece vor evita să mai încheie contracte comerciale cu diverşi furnizori, deoarece nu vor şti dacă sunt suspecţi sau nu de evaziune fiscală. Este clar că această aberaţie fiscală va avea ca efect intrarea multor firme în faliment şi aşa se vor mai pierde alte mii de locuri de muncă", a precizat politicianul.

Singurele firme care vor prospera vor fi, în opinia acestuia, cele protejate de liderii PSD, deoarece acestea nu vor fi sancţionate de organele ANAF aşa cum s-a întâmplat şi în cazul controalelor privind eliberarea bonurilor fiscale.

"Prin acest mod de elaborare a Codului Fiscal este clar că Victor Ponta nu are nici un respect faţă de acei agenţi economici care plătesc în mod corect impozitele şi taxele la bugetul de stat şi crează locuri de muncă. Dacă Victor Ponta ar avea un minim respect faţă de firmele de bună-credinţă le-ar furniza informaţii despre firmele evazioniste şi nu le-a transforma în investigatori fiscali. Din păcate, singura preocupare a lui Victor Ponta este menţinerea sa la guvernare prin protejarea baronilor PSD şi nicidecum bunăstarea românilor", a concluzionat Gheorghe Ialomiţianu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne