Houston devastat de inundaţii. Rezidenţii se pregătesc pentru o perioadă de ploi abundente

Inundaţiile catastrofale declanşate de furtuna tropicală Harvey au lovit oraşul Houston duminică, forţând rezidenţii celui de-al patrulea oraş ca număr de locuitori din SUA să îşi părăsească locuinţele în ambarcaţiuni sau să se pregătească pentru câteva zile de ploi “fără precedent”.
Houston lovit de cele mai mari inundaţii din istoria sa, cauzate de uraganul Harvey
Houston lovit de cele mai mari inundaţii din istoria sa, cauzate de uraganul Harvey (THOMAS B. SHEA/AFP/Getty Images)

Harvey şi-a făcut simţită prezenţa pe teritoriul SUA vineri seara, fiind cel mai puternic uragan care a lovit statul american Texas în ultimii 50 de ani, ucigând până acum cel puţin două persoane. Se estimează că numărul victimelor va creşte, în condiţiile în care furtuna masivă declanşează tornade şi provoacă creşteri ale debitului de apă. S-ar putea ca unele zone ale regiunii să se confrunte în decursul unei săptămâni cu o cantitate de ploaie echivalentă cu cea pentru un an întreg.

Uraganul a provocat inundaţii masive pe unele străzi din Houston, după ce râurile s-au revărsat şi canalele s-au înfundat. Aproximativ 80 de cm de precipitaţii au căzut în anumite zone din Houston în ultimele peste 48 de ore, a anunţat duminică Serviciul Naţional pentru Meteorologie din SUA, adăugând că ploile vor continua.

Furtuna a afectat industria petrolieră şi de gaze a Statelor Unite, forţând operatorii să închidă mai multe rafinării, să evacueze şi să închidă platformele aflate în largul mării. Inundaţiile masive au redus cu 11% capacitatea de rafinare a SUA şi au blocat un sfert din producţia petrolieră în Golful Mexicului.

Cetăţenilor din Houston şi din alte zone ale Texasului li s-a cerut să nu îşi părăsească locuinţele, chiar dacă acestea sunt inundate, din moment ce nu se poate circula pe drumuri.

Preşedintele american Donald Trump plănuieşte să viziteze Texasul marţi, pentru a evalua pagubele provocate de Uraganul Harvey, a anunţat duminică o purtătoare de cuvânt a Casei Albe.

Creşterea rapidă a apelor la cote de inundaţii a luat prin surprindere autorităţile, iar serviciile de urgenţă au comunicat locuitorilor oraşului să se urce pe acoperişurile caselor, dacă este necesar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe