Uraganul Harvey loveşte Texasul: a fost declarată starea de dezastru natural

Uraganul Harvey, de categoria 4, care ameninţă coasta Statelor Unite cu vânturi de 215 kilometri pe oră, ar putea provoca „inundaţii catastrofale”.

Corpus Christi, Texas, 25 august 2017
Corpus Christi, Texas, 25 august 2017 (Getty Images)

Harvey, un uragan de categoria a 4-a considerat catastrofal, a ajuns în Texas: ameninţă cu „inundaţii catastrofale” şi reprezintă un „pericol mortal”, informează National Hurricane Center (NHC) din SUA.

Harvey, cel mai puternic uragan care ajunge în Statele Unite ale Americii după Katrina, a atins solul în oraşul Rockport, la 45 de kilometri nord-est de Corpus Christi, la ora locală 22.00 (04.00 GMT sâmbătă), cu vânturi maxime susţinute de 215 de kilometri pe oră.

Unul dintre meteorologi, Scott Stripling, a declarat pentru agenţia Efe că Harvey prezintă un „risc foarte serios” şi o „ameninţare la adresa vieţii umane”. „Valurile ciclonice şi vânturile puternice ale uraganului sunt cea mai mare îngrijorare iniţială a noastră”, care „timp de mai multe zile provoacă ploi abundente, cu acumulări foarte mari de apă în centrul şi estul Texasului”, a adăugat Stripling.

Stripling a reiterat preocuparea profundă a meteorologilor pentru „punctele fierbinţi” ale coastei Texasului, mai vulnerabile la „valurile ciclonice şi creşterea nivelului mării”, care „va produce inundaţii exacerbate”.

Monitorizarea

După ce a ajuns pe coastele Texasului, uraganul Harvey a fost temporar retrogradat de la nivelul patru la nivelul trei pe o scară de cinci. Vânturile sale au scăzut de la 209 la 201 kilometri pe oră, în timp ce ciclonul tropical lovea din nou coasta Copano Bay, a raportat Abc News. Au existat zeci de răniţi în Corpus Christi, din cauza furiei furtunii, dintre care cel puţin unul în condiţii foarte grave, transportaţi toţi într-un spital de urgenţă înfiinţat în oraş. Cel puţin 155.000 de persoane au rămas fără lumină. Uraganul, care se deplasează cu o viteză de 10 kilometri pe oră, este cel mai puternic care a lovit Texasul în ultimii 56 de ani şi Statele Unite ale Americii în ultimii 12 ani. La cererea guvernatorului de Texas, preşedintele american Donald Trump a semnat Decretul cu proclamarea stării de calamitate naturală.

Înainte de sosirea uraganului a fost emis un ordin de evacuare obligatorie în şapte provincii de-a lungul coastei Texas, de la Corpus Christi până la vest în Galveston Island, care afectează zeci de mii de locuitori. Autorităţile au emis un avertisment: „nu garantăm nicio salvare” pentru cei care decid să rămână în casele lor.

Nota de evacuare voluntară este concentrată în zonele din Corpus Christi şi în peninsula Bolivar, unde populaţia încă îşi mai aminteşte despre dezastrele provocate de uraganul Ike de categoria 2, în 2008.

Experţii lansează o altă alertă

Referitor la uraganul Harvey, o altă alertă care îngrijorează experţii este prognoza că, după ce a atins solul, sistemul va stagna şi va deveni staţionar, adunând ploi abundente timp de mai multe zile, ceea ce ar putea duce la inundaţii grave în Houston, al patrulea oraş cu cea mai mare densitate din SUA şi în San Antonio.

Stare de urgenţă

Statele Louisiana şi Texas au declarat starea de urgenţă iar guvernatorul statului Lone Star, care vorbea despre un dezastru "uriaş", i-a cerut preşedintelui Trump să anunţe dezastrul natural. Casa Albă este pregătită să ofere tot ajutorul necesar: Harvey este primul dezastru din era Trump şi va fi un test fundamental.

Toată lumea are în minte Katrina, care mult mai mult decât războiul din Irak a marcat divorţul dintre opinia publică americană şi preşedinţia lui George W. Bush. Preşedintele va fi la Camp David în weekend. Consilierul de la Homeland Security Adviser, Tom Bossert, care a răspuns ieri la întrebările jurnaliştilor, de la Casa Albă, a asigurat că există "toate resursele necesare" pentru a urmări evoluţia evenimentelor. Imediat după conferiţa de presă, purtătorul de cuvânt Sarah Huckabee Sanders a anunţat că Trump ar putea merge în Texas la începutul săptămânii viitoare.

Furtuni intense în Mexic

În orele următoare uraganul Harvey va provoca furtuni intense în statul mexican din nord-est Tamaulipas, cu rafale de vânt de peste 70 kilometri pe oră, a pronosticat Sistemul Naţional de Meteorologie (SMN) din Mexic, relatează publicaţia El Mundo.

În Tamaulipas, care se învecinează cu Statele Unite ale Americii, sunt posibile furtuni intense şi o posibilă formare de tornade care vor ajuge la nord, în Nuevo Leon şi Coahuila, alte două state mexicane, semnalează SMN.

Sâmbătă se aşteaptă vânturi de peste 60 de kilometri pe oră şi o posibilă formare de vârtejuri de vânt în Coahuila, Nuevo Leon şi Tamaulipas din cauza uraganului Harvey.

SMN mexicană prognozează precipitaţii foarte puternice pentru statele Coahuila, Nuevo Leon, Sinaloa, Nayarit, Jalisco, Colima, Michoacan, Puebla, Oaxaca, Veracruz y Chiapas.

În oraşele Sonora, Chihuahua, Durango, Estado de Mexico, Ciudad de Mexico, Morelos, Tlaxcala, Guerrero, Tabasco, Campeche, Yucatan şi Quintana Roo se aşteaptă furtuni puternice.

Ploile pot fi însoţite de activităţi electrice, rafale de vânt de peste 60 de kilometri pe oră şi o posibilă cădere de grindină la trecerea furtunii.