Hong Kong-ul este cel mai mare producator de deseuri din lume

Pungi de gunoi transportate de o ambarcatiune din Hong Kong. In 2009, Hong Kong-ul a produs cea mai mare cantitate de gunoi pe cap de locuitor din lume.
Pungi de gunoi transportate de o ambarcatiune din Hong Kong. In 2009, Hong Kong-ul a produs cea mai mare cantitate de gunoi pe cap de locuitor din lume. (Mike Clarke / AFP / Getty Images)

Hong Kong-ul a ajuns pe primul loc al listei celor mai mari producator de deseuri ai lumii, generand 6,34 milioane de tone de gunoi in 2009.

Conform unui raport al South China Morning Post, care a citat date publicate de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OSCE), Hong Kong-ul produce aproximativ 17.000 de tone de gunoi pe zi — suficient pentru a umple 340 de autobuze cu etaj.

Uluitoarea productie de deseuri a depasit-o pe cea a altor economii asiatice majore.

In medie, cetatenii din Hong Kong au produs de peste doua ori mai multe gunoaie decat cei din Japonia si Coreea de Sud, raporteaza South Morning China Post.

Dilema pe care o infrunta acum metropola este aceea ca gropile de gunoi sunt umplute rapid, pana in 2015 asteptandu-se sa fie pline pana la refuz, conform datelor oferite de organizatia Friends of the Earth (Prietenii Pamantului).

In ultimele doua decenii, aproape toate deseurile solide ale Hong Kong-ului au fost incendiate in gropile de gunoi amplasate in Tuen Mun, Tseung Kwan O si Ta Kwu Ling.

Muntele de deseuri in acele locuri ocupa o zona de aproximativ 667 de acri. In 1997 gropile de gunoi detineau aproape 16.000 de tone de deseuri. Conform unei previziuni in 1989, acel nivel a fost atins cu 4 ani mai repede decat s-a asteptat.

Vestile bune constau in faptul ca jumatate din deseurile generate de cei 7 milioane de oameni de pe insula sunt recuperate de companiile de reciclare. Programul de reciclare al orasului a fost introdus in 1998 pentru reciclarea plasticului, metalului si hartiei.

Recent, s-au depus unele eforturi pentru a incuraja oamenii sa gaseasca diferite moduri de a reduce deseurile si de a recicla mai eficient.

Activistii ecologisti fac demersuri pentru instituirea unei taxe pentru deseurile de la gropile de gunoi, dar pana acum eforturile lor au fost in zadar. In 1995 s-a facut o incercare pentru a impune o taxa de 42 de dolari HK pe tona de deseuri, dar miscarea s-a dovedit a fi extrem de nepopulara si ulterior a fost anulata de catre guvern.

“Este improbabil ca guvernul va pune o taxa prea ridicata, dar o taxa redusa — care ar fi insemnat doar 1 sau 2 dolari pe zi pe cap de locuitor — nu este deloc un mijloc de intimidare pentru generarea de deseuri”, a declarat dr. Chung Shan-shan, o specialista in administrarea de deseuri, de la Universitatea Baptista, conform raportului din South Morning China Post.

Comparativ, in Anglia, taxa impusa pentru aruncarea de gunoaie este mai mare de 400 de dolari HK pe tona de deseuri, fiind un stimulent convingator pentru a reduce deseurile, a notat ea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură