Hollande urmăreşte să prelungească starea de urgenţă din Franţa

Preşedintele francez Francois Hollande este pregătit să ceară Parlamentului să prelungească cu alte trei luni starea de urgenţă adoptată după atacurile teroriste din Paris din noiembrie 2015.
Preşedintele francez Francois Hollande.
Preşedintele francez Francois Hollande. (Captură Foto)

„Ţinând cont de ameninţarea teroristă, guvernul va prezenta ... un proiect de lege privind prelungirea stării de urgenţă pentru o perioadă de 3 luni”, a susţinut vineri biroul lui Hollande într-o declaraţie.

Proiectul de lege va fi prezentat Parlamentului în 3 februarie, conform declaraţiei.

Măsurile au fost adoptate după atacurile care au avut loc în Paris şi vecinătatea acestuia în 13 noiembrie 2015. Aproximativ 130 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 350 au fost rănite într-o serie de atacuri aparent revendicată de grupul jihadist Statul Islamic, cunoscut şi sub numele de ISIL sau Daesh.

Starea de urgenţă a fost introdusă în Franţa iniţial pentru 12 zile, dar ulterior a fost prelungită la 3 luni printr-un proces legislativ accelerat. Starea actuală de urgenţă urmează să expire în 26 februarie.

Măsurile excepţionale prevăzute sub starea de urgenţă oferă autorităţilor franceze posibilitatea exercitării unor puteri sporite pentru a reţine oamenii la domiciliu fără proces, a percheziţiona locuinţe fără mandat judecătoresc şi a bloca website-urile suspecte.

În plus, noile măsuri includ o interdicţie asupra adunărilor publice în masă şi permit oficialilor să disperseze grupurile care incită la orice fel de acte care afectează în mod serios ordinea publică în Franţa.

La rândul său, premierul francez Manuel Valls a declarat vineri pentru BBC că ţara sa va urmări să menţină starea de urgenţă până la finalizarea a ceea ce a descris ca fiind “războiul global” împotriva elementelor Daesh.

Planul guvernului francez de a prelungi starea de urgenţă a atras critici din partea câtorva grupuri pentru libertăţile civile.

La începutul acestei săptămâni, Liga Drepturilor Omului, o organizaţie din Paris, a susţinut că a depus o plângere la cea mai înaltă curte administrativă a Franţei în vederea ridicării stării de urgenţă.

Mai mult, un grup de patru experţi ONU în drepturile omului a declarat că măsurile de urgenţă impun “restricţii excesive şi disproporţionate” asupra drepturilor fundamentale ale cetăţenilor, cerând guvernului francez să protejeze libertăţile de bază în lupta sa împotriva terorismului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe