Herman van Rompuy la Tbilisi: UE sprijină reformele din Georgia

Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy.
Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy. (VANO SHLAMOV / AFP / GettyImages)

Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a desfăşurat o scurtă vizită în Georgia. În timpul negocierilor pe care le-a avut cu preşedintele georgian Mihail Saakaşvili, Rompuy l-a îndemnat să continue reformele, să asigure caracterul democratic al alegerilor parlamentare din octombrie şi să reglementeze relaţiile cu Rusia, notează, vineri, cotidianul rus Kommersant.

Vizita lui Herman van Rompuy la Tbilisi a durat doar câteva ore. Principalul punct al negocierilor l-au constituit discuţiile în spatele uşilor închise avute cu Saakaşvili la reşedinţa acestuia din Avlabari, la finalul cărora a avut loc o conferinţă de presă.

'Mai multe reforme - mai mult sprijin' a declarat Herman van Rompuy, precizând priorităţile Uniunii Europene în relaţia cu Tbilisi. 'Georgia a înregistrat mari progrese în relaţiile cu UE, lucru demonstrat de negocierile demarate pe marginea comerţului liber, ridicarea regimului de vize şi statutului (Georgiei) de membru asociat. Ţara voastră se poate mândri cu ceea ce s-a reuşit într-o perioadă atât de scurtă, însă continuarea reformelor constituie o condiţie obligatorie pentru integrarea europeană', a subliniat preşedintele Consiliului European.

Realizările autorităţilor georgiene în ceea ce priveşte modernizarea ţării şi construcţia de instituţii democratice au fost calificate de Rompuy drept 'strălucitoare'. În opinia oficialului european, Georgia de azi este 'un exemplu pentru alte state din regiune'.

Totodată, preşedintele Consiliului European a dat de înţeles că viitorul relaţiilor dintre Georgia şi UE va depinde de alţi doi factori: desfăşurarea de alegeri parlamentare democratice şi reglementarea relaţiilor dintre Tbilisi şi Moscova. 'Viitoarele alegeri parlamentare şi prezidenţiale vor fi indicatorul progresului înregistrat de Georgia', a explicat Rompuy, precizând că Europa 'salută decizia preşedintelui Saakaşvili de a invita la alegeri cât mai mulţi observatori europeni'.

Cea mai lungă parte a discursului lui Herman van Rompuy s-a referit la relaţiile dintre Georgia şi Rusia, constată Kommersant. 'Tbilisi trebuie să găsească căi de reglementare a relaţiilor cu Rusia. Acest lucru este foarte important pentru stabilitatea din regiune', a declarat oaspetele european, subliniind că, dându-şi acordul pentru aderarea Rusiei la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), Tbilisi a făcut 'un pas important în această direcţie'. În afară de aceasta, Herman van Rompuy a amintit despre participarea activă a UE la negocierile de la Geneva pe marginea securităţii şi a promis să contribuie la reglementarea conflictelor de pe teritoriul Georgiei.

La rândul său, şeful statului georgian i-a mulţumit UE pentru acordul de a trimite cât mai mulţi observatori în alegeri, amintind că 'misiunea UE de monitorizare media' se află deja în ţară.

Totodată, Saakaşvili nu a ezitat să arunce o piatră în curtea principalului său adversar - miliardarul Bidzina Ivanişvili, care a fost penalizat cu 45 de milioane de dolari de justiţia georgiană, pentru încercarea de a mitui alegători. 'Alegerile trebuie să fie curăţate de orice fel de manipulare, de mituire şi de bani, mai ales de bani care vin din străinătate', a subliniat Mihail Saakaşvili, citat de Kommersant.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe