Hashim Thaci: „Serbia distribuie arme în nordul Kosovo”

Relaţia fragilă dintre Serbia şi Kosovo a fost din ce în ce mai tensionată ca urmare a incidentelor care au avut loc în ultimele săptămâni. Fostul premier kosovar Hashim Thaci îi invită pe sârbi să nu devină victimele politicii naţionaliste a Belgradului.
Premierul kosovar Hashim Thaci.
Premierul kosovar Hashim Thaci. (Getty Images)

Fosta provincie sârbă Kosovo şi-a declarat independenţa în 2008, dar spre deosebire de 110 alte ţări, incluzând 23 dintre cele 28 de state membre UE, Serbia încă refuză să recunoască acest lucru. Politica oficială sârbă susţine că Kosovo încă este parte din Serbia.

Există o minoritate sârbă relativ mare în Kosovo, dintre care majoritatea locuiesc în nordul ţării, în jurul oraşului Mitrovica. Jumătate din populaţia oraşului Mitrovica este sârbă, iar cealaltă albaneză. Acum câteva săptămâni, sârbii au înălţat un zid chiar prin mijlocul oraşului.

Un tren direct între Mitrovica şi Belgrad trebuia să reînceapă să circule pe 14 ianuarie, prima dată de când NATO a bombardat capitala Serbiei în 1999. Cu toate acestea, trenul care plecase din Belgrad pentru Mitrovica a fost împodobit cu sloganul “Kosovo este de origine sârbă” în 20 de limbi. A fost oprit cu puţin timp înainte de a ajunge la graniţa cu Kosovo.

Pe 5 ianuarie, Ramush Haradinaj, un politician influent etnic albanez din Kosovo şi fost comandant în Armata de Eliberare a Kosovo (UCK), care a luptat în războiul împotriva Serbiei, a fost arestat în Franţa. A fost eliberat din nou câteva zile mai târziu. Poliţia franceză a acţionat în baza unui mandat de arestare internaţional, emis de Serbia. Belgrad îl acuză pe Haradinaj de comiterea de crime de război împotriva sârbilor în timpul războiului din Kosovo în 1999.

Într-un interviu pentru Deutache Welle, Thaci a afirmat: „Serbia încearcă să aplice modelul pe care îl impune Rusia în Ucraina. Statul trimite atât civili, cât şi persoane în uniformă, în nordul Kosovo. Serbia distribuie arme sârbilor din nordul Kosovo, probabil că pentru a-i pregăti pentru atacuri ale albanezilor.

Îi invit pe sârbi să nu devină victimele politicii naţionaliste a Belgradului. Apelul meu este adresat acestora. Este un apel pentru pace şi dialog. În loc de apeluri la divizări etnice şi teritoriale ale ţării, eu fac apel la integrarea în NATO şi UE!”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe