Guvernul Tudose împotriva tuturor: A dat undă verde "Revoluţiei Fiscale"

Societatea civilă, patronatele, sindicatele, opoziţia şi preşedintele Klaus Iohannis i-au solicitat ferm Guvernului să nu dea undă verde aşa-zisei "Revoluţii Fiscale", pentru că va arunca economia românească în haos, însă premierul Mihai Tudose şi-a văzut liniştit de treabă şi a operat modificările prin OUG.
Mihai Tudose(Prim-ministru),
Mihai Tudose(Prim-ministru), (Florin Chirila/Epoch Times)

Guvernul Tudose a dat până la urmă undă verde modificării Codului Fiscal, prin ordonanţă de urgenţă, în ciuda protestelor vehemente declanşate în spaţiul public pe această temă.

Actul normativ include transferul contribuţiilor de la angajator la angajat şi scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%. (Detalii aici)

Tot în şedinţa de miercuri a Guvernului, s-a stabilit că indemnizaţia minimă de creştere a copilului se va majora, de la 1 ianuarie 2018, la 1.250 de lei, faţă de 1.233 de lei, cât este în prezent. Pentru asigurarea acestei majorări, indemnizaţia de creştere a copilului nu va mai fi raportată la salariul minim, ci la Indicele Social de Referinţă (ISR). În prezent, valoarea ISR este stabilită la 500 de lei, iar indemnizaţia va avea valoarea a 2,5 ISR.

Potrivit OUG, începând cu 1 iulie 2018, va creşte pensia minimă de la 520 de lei la 640 de lei, precum şi punctul de pensie de la 1.000 de lei la 1.100 de lei.

"Aceste măsuri vin la pachet cu reducerea procentului de plată către Pilonul II de pensii, de la 5,1% la 3,75%, fără a fi afectată valoarea nominală din prezent. Mai precis, suma care este achitată astăzi către administratorii Pilonului II va fi cel puţin aceeaşi, anul viitor, dar scăderea procentului este necesară ca urmare a creşterii salariului mediu cu 20%, de la 1 ianuarie 2018, măsură pe care Guvernul o are în vedere în perioada imediat următoare", a transmis Executivul.

Între timp, creşterea salariului minim a fost amânată.

Platforma lui Cioloş critică "Revoluţia Fiscală"

Platforma România 100 condusă de fostul premier Dacian Cioloş a avertizat că noile măsuri fiscale promovate de Guvernul Tudose bulversează toată economia şi lovesc direct în veniturile angajaţilor.

"Este inacceptabil ca filozofia fiscală a unei ţări să se rezume la o Ordonanţă de Urgenţă aplicată după şase săptămâni de critici asidue şi în pofida tuturor îngrijorărilor întregii societăţi. Măsurile fiscale de astăzi se fac cu încălcarea regulilor de guvernanţă din Codul Fiscal, conform cărora orice modificare sau completare a Codului Fiscal trebuie să fie promovată numai prin lege, cu şase luni înainte de data intrării în vigoare a acesteia. "Revoluţia Fiscală" a Guvernului Tudose este o "reformă" pur aritmetică la care Executivul nu renunţă din motive de imagine politică. Toată societatea, angajaţii, salariaţii şi antreprenorii sunt sacrificaţi pentru a păstra iluzia creşterii salariilor pentru încă două luni.

Avertizăm că în februarie 2018 românii se vor trezi la realitate: multe salarii vor scădea, în cel mai bun caz vor rămâne ca în 2017. Salariile vor scădea în medie cu 14%, la condiţii normale de muncă. O pierdere mai mare va fi în 2018 în zona salariilor cuprinse între 2300-2500 lei brut şi la 1950 lei brut. Pierderea începe să scadă la salarii brute mai mari. De asemenea, modificarea cotei de contribuţie către Pilonul II de la 5,1% la 3,75%, este, în opinia noastră, o decizie care va micşora pensiile românilor, fiind afectată astfel bunăstarea actualilor angajaţi.

Platforma lui Cioloş a atras atenţia că lipsa unei strategii fiscal-bugetare coerente pe termen mediu şi necorelarea acesteia cu nevoile şi obiectivele României vor crea un regres economic începând cu anul 2018, iar modificările Codului Fiscal vor avea un impact de 4-5 miliarde de lei pierdere la buget pe an în următorii patru ani. Experimentul fiscal al mutării contribuţiilor sociale în sarcina angajatului nu este realist şi nu are o justificare care să facă acest demers unul credibil şi acceptabil pentru partenerii sociali", a transmis Platforma România 100.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne