Guvernul Orban, somat de partidul lui Cioloş să publice urgent lista achiziţiilor făcute în perioada crizei

Ludovic Orban
Ludovic Orban (Epoch Times România)

PLUS - partidul condus de fostul premier Dacian Cioloş - cere publicarea imediată a listei complete a achiziţiilor făcute de Guvernul Orban în perioada crizei COVID-19, care au fost justificate de necesităţi asociate acesteia.

"Guvernul trebuie să publice imediat lista completă a achiziţiilor făcute în perioada crizei COVID-19 şi care au fost justificate de necesităţi asociate acesteia. E un gest de normalitate, de bună guvernare, un prim pas către o schimbare majoră în relaţia autorităţilor cu societatea şi cu cetăţenii", a declarat preşedintele executiv al partidului, Dragoş Tudorache.

Potrivit PLUS, faptul că DNA a anunţat deja o anchetă care priveşte aceste achiziţii ridică, bineînţeles, un mare semn de întrebare asupra unor posibile interese în spatele contractelor încheiate, dar până la definitivarea anchetelor va trece multă vreme.

Partidul condus de Cioloş a subliniat că un guvern responsabil trebuie să acţioneze cu transparenţă şi celeritate în această chestiune, pentru a dovedi că vremurile în care PSD ascundea banii din buget şi îi cheltuia discreţionar au trecut.

"Criza a justificat, pe bună dreptate, o anumită rapiditate şi simplificare în procedurile de achiziţii. Dar ceea ce criza nu a justificat e deturnarea fondurilor către profitori şi contracte dubioase. Să nu uităm că marile tunuri financiare din România s-au dat din bugetul naţional, cu ajutorul partidelor politice care au trecut pe rând la guvernarea ţării şi cu o complicitate interesată a unor funcţionari publici plătiţi - tot din bani publici – să păzească interesele societăţii. Lipsa de reacţie, secretizarea unor contracte publice sau ocultarea adevărului ne afectează pe toţi şi ne erodează încrederea în stat", a transmis PLUS.

"De aceea eu cred că există o minimă datorie a Guvernului Orban de care trebuie să se achite imediat: listarea publică a contractelor din perioada crizei, cu bugetele aferente şi firmele beneficiare. E timpul să eficientizăm şi să profesionalizăm domeniul achiziţiilor publice pentru că, după cum arată lumea în care trăim, crizele vin şi pleacă şi ele vor deveni o realitate aproape permanantă. Un stat puternic este capabil să se mobilizeze rapid şi eficient, să găsească cele mai bune resurse şi să cheltuie banii eficienţi. Iar transparenţa în acest proces este cheia de boltă", a afirmat Dragoş Tudorache.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne