Greenpeace şi Bankwatch România obţin o nouă victorie în lupta pentru salvarea pădurilor

Pădure de stejari
Pădure de stejari (Epoch Times România)

Greenpeace şi Bankwatch România anunţă o nouă victorie în lupta pentru salvarea pădurilor României. Cele două ONG-uri au obţinut în instanţă anularea Acordului de mediu prin care 66,5 hectare de terenuri forestiere, din care 59 împădurite erau scoase din fondul forestier, în beneficiul unei exploatări de lignit în cadrul perimetrului de exploatare Tismana I – Exploatarea Minieră Rovinari.

Ca mărime, cele 59 de hectare împădurite amplasate în Ocolul Silvic Târgu Jiu, UP I Strâmba reprezintă aproximativ suprafaţa însumată a 118 terenuri de fotbal, arată cele două ONG-uri.

Comentând semnificaţiile deciziei instanţei, Ionuţ Cepraga, coordonator de campanii Greenpeace, a remarcat că anularea Acordului de mediu este cu atât mai notabilă cu cât cărbunele este cel mai nociv tip de combustibil:

"Defrişarea unei suprafeţe atât de mari este o lovitură grea pentru mediul natural. Când însă acest lucru are ca scop extinderea unei cariere de cărbune, prejudiciul este nebănuit de mare. Vorbim de cărbune, combustibilul cel mai dăunător pentru sănătate, care cauzează anual mii de decese premature: conform statisticilor, în România anului 2010, folosirea cărbunelui în termocentrale a făcut mai multe victime decât accidentele de circulaţie. Şi mai grav, cărbunele este resursa cu impactul cel mai puternic asupra climei, iar aşa cum vedem tot mai des şi tot mai aproape de noi, schimbările climatice aduc fenomene meteorologice devastatoare”.

"Complexul Energetic Oltenia are dificultăţi în funcţionare în condiţiile scăderii consumului de energie electrică şi a dezvoltării surselor regenerabile de energie în România. Astfel, extinderea carierelor de lignit şi distrugerile asociate acestora trebuie să fie analizate raţional şi în orice caz, proiectele trebuie să respecte legislaţia de protecţie a mediului în vigoare“, a declarat la rândul săuIonuţ Apostol, preşedinte al Asociaţiei Bankwatch România.

În calitate de pârâte, Complexul Energetic Oltenia şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj vor putea contesta decizia instanţei în termen de cincisprezece zile de la comunicarea acesteia, prin recurs. Până la acest moment, decizia instanţei nu a fost comunicată formal părţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne