Grecia a căzut de acord să plătească în 9 aprilie împrumutul către FMI


Ministrul grec al finanţelor, Yanis Varoufakis.
Ministrul grec al finanţelor, Yanis Varoufakis. (Captură Foto)

Ministrul grec al finanţelor Yanis Varoufakis a afirmat că Grecia “intenţionează să îşi respecte toate obligaţiile către creditorii săi”, declaraţie făcută după o întâlnire la Washington cu oficialii Fondului Monetar Internaţional.

Varoufakis a declarat reporterilor că guvernul elen plănuieşte, de asemenea, să “reorganizeze Grecia la un nivel complex” şi va încerca să îmbunătăţească eficienţa negocierilor cu creditorii săi, susţine ABC.

După întâlnirea cu Varoufakis, directoarea FMI Christine Lagarde a susţinut duminică într-o declaraţie că apreciază confirmarea făcută de ministrul grec al finanţelor că Atena va plăti în 9 aprilie cele 460 de milioane de euro datorate FMI.

Grecia rămâne fără bani într-un ritm rapid dar creditorii săi din Uniunea Europeană şi FMI au blocat programul de salvare financiara până când guvernul de stânga va ajunge la un acord asupra unui pachet de reforme.

Alekos Flabouraris, ministrul elen pentru coordonarea proiectului guvernamental, a declarat postului TV elen Skai TV că Varoufakis va cere Fondului Monetar Internaţional să ajute la grăbirea ritmului negocierilor, care au fost tensionate şi lente.

Lagarde a declarat că, datorită eforturilor Atenei, discuţiile cu echipele din Bruxelles în privinţa termenilor programului de salvare financiară se vor relua probabil luni.

După întâlnirea cu directoarea FMI, Varoufakis va avea luni întrevederi cu responsabili ai Trezoreriei SUA, printre care Nathan Sheets, subsecretar al Trezoreriei americane pentru afaceri internaţionale, notează AFP.

Grecia nu a mai primit fonduri de salvare din august 2014 şi a recurs la alte măsuri, precum împrumuturi de la entităţi de stat prin tranzacţii de tip REPO, pentru a ieşi din situaţia grea cu care s-a confruntat.

După ce un prim set de măsuri planificate a eşuat să impresioneze creditorii, Atena a trimis miercurea trecută o listă mai detaliată către instituţiile care reprezintă aceşti creditori – Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi FMI.

Dar lista a ajuns prea târziu pentru a fi discutată la teleconferinţa viceminiştrilor de finanţe din zona euro – Grupul de Lucru al Zonei Euro ce de obicei pregăteşte întâlnirile cu miniştrii finanţelor din zonă, care pot decide dacă se vor acorda noi împrumuturi Greciei.

Oficialii UE au declarat că s-au făcut progrese în aceste discuţii dar că mai sunt multe de rezolvat până se va ajunge la un acord, conform ABC.

“Dacă ţara îşi va respecta obligaţiile externe depinde de alegerile politice şi poziţia finală a creditorilor noştri”, a declarat ministrul grec al muncii Panos Skourletic pentru ziarul grecesc Ependysi, adăugând că pensiile şi salariile nu sunt expuse riscului.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe