Grecia cere înfiinţarea unei comisii cu Germania pentru problema despăgubirilor de război

Ministrul grec de externe, Nikos Kotzias.
Ministrul grec de externe, Nikos Kotzias. (Getty Images)

Grecia urmăreşte o soluţie politică la problema despăgubirilor din partea Berlinului pentru crimele comise de nazişti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a declarat ministrul elen de Externe Nikos Kotzias într-un interviu acordat ziarului german Süddeutsche Zeitung, sugerând înfiinţarea unei comisii comune de experţi din ambele ţări.

“Atena doreşte să ajungă la un acord în privinţa chestiunii reparaţiilor... Trebuie să găsim un numitor comun”, a declarat Kotzias, aflat duminică într-o vizită la Berlin, susţine RT.

În ciuda zvonurilor privind posibilele confiscări de proprietăţi germane existente pe pământ grec (dacă nu se va ajunge la un acord), Kotzias a subliniat că Atena urmăreşte o soluţie politică pentru rezolvarea acestei chestiuni, şi nu neapărat una legală.

Săptămâna trecută, viceministrul grec al apărării a declarat agenţiei ruse de ştiri Sputnik că el a făcut o cerere oficială Moscovei ca Rusia să ofere Atenei documente de arhivă asupra ocupaţiei germane, care ar putea ajuta Grecia să-şi asigure un avantaj în această chestiune.

Cererea Atenei de acordarea de despăgubiri din partea Germaniei a fost folosită ca o monedă de schimb în cadrul negocierilor dintre Grecia şi creditorii internaţionali în privinţa programului de salvare financiară a economiei elene.

Până în prezent, Berlinul a considerat această problemă închisă definitiv din punct de vedere juridic şi politic.

“Am convenit să analizăm împreună stadiul relaţiilor bilaterale dintre Germania şi Grecia”, a afirmat duminică seară într-un comunicat şeful diplomaţiei de la Berlin, Frank-Walter Steinmeier, fără să se refere în mod explicit la chestiunea reparaţiilor.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al ministrului german de Externe, Martin Schaefer, a declarat vineri în cadrul unei conferinţe de presă că nu există nicio schimbare în poziţia ţării sale asupra acestui subiect.

Grecia susţine că Germania îi datorează bani pentru pagubele materiale produse de nazişti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial precum şi pentru un împrumut pe care Atena a fost forţată să îl acorde forţelor de ocupaţie, lucru pe care majoritatea politicienilor germani îl resping.

Luni, cancelarul german Angela Merkel se va întâlni cu premierul grec Alexis Tsipras la Berlin pentru o serie de discuţii, în cadrul cărora se va încerca o dezamorsare a puternicelor tensiuni dintre Grecia supraîndatorată, care urmăreşte să pună capăt măsurilor de austeritate, şi Germania, care este o susţinătoare a liniei dure printre creditorii europeni.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe