Germania respinge pretenţiile elene pentru despăgubiri de război

Sigmar Gabriel
Sigmar Gabriel (STEFFI LOOS/AFP/Getty Images)

Ministrul german al economiei a declarat marţi că pretenţia Greciei de a primi, din partea Germaniei, despăgubiri în valoare de peste 200 miliarde de euro pentru pagubele produse de nazişti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial este “stupidă”. În acelaşi timp, opoziţia germană a declarat că Berlinul ar trebui să returneze un împrumut forţat acordat de Atena pe vremea ocupaţiei naziste.

Viceministrul grec al finanţelor Dimitris Mardas a cerut luni reparaţii în valoare de 278,7 miliarde de euro. Astfel, Mardas a abordat o problemă sensibilă într-o ţară unde mulţi cetăţeni învinuiesc Germania, cel mai mare creditor al lor, pentru măsurile dure de austeritate şi şomajul ridicat ce au legătură cu cele două programe internaţionale de salvare financiară a Greciei, care în total se ridică la suma de 240 miliarde de euro.

Sigmar Gabriel, ministru al economiei şi vicecancelar al Germaniei, a declarat că pretenţiile elene sunt stupide, adăugând că Grecia doreşte să preseze partenerii săi din zona euro pentru a putea depăşi o criză a datoriilor care ameninţă să falimenteze ţara.

Berlinul susţine că datoria a fost acoperită

Oficialii berlinezi au susţinut anterior că Germania şi-a onorat obligaţiile, incluzând efectuarea unei plăţi către Grecia în 1960 în valoare de 115 milioane de mărci germane.

Marţi, o purtătoare de cuvânt a Ministerului german al Finanţelor a declarat că poziţia guvernului a rămas neschimbată.

Eckhardt Rehberg, expert în probleme bugetare în rândul conservatorilor germani, a acuzat Atena că amestecă în mod deliberat criza provocată de datorii şi cerinţele pentru reforme impuse de creditorii internaţionali ai Greciei cu chestiunea reparaţiilor şi a compensării.

Unii consideră că Berlinul ar trebui să plătească

Dar pretenţia Greciei ca Germania să plătească un împrumut de 10,3 miliarde de euro făcut în timpul războiului a găsit o oarecare susţinere în rândul opoziţiei germane, unii membri ai Verzilor şi ai partidului de extremă stânga Linke considerând că Berlinul ar trebui să plătească.

Atât Manuel Sarrazin, expert în politică europeană pentru Verzi, cât şi Annette Groth, membră a partidului Linke şi preşedintă a unui grup parlamentar germano-grecesc, au declarat pentru Reuters că Berlinul ar trebui să ramburseze un aşa zis împrumut de ocupaţie pe care Germania nazistă l-a impus forţat Băncii Greciei în 1942.

Berlinul şi Atena ar trebui să prezinte împreună şi amical orice alte pretenţii în faţa Tribunalului Internaţional pentru Justiţie, a declarat Sarrazin.

La rândul ei, Groth a mai adăugat: “Dacă analizaţi datoria Greciei şi achiziţiile lunare de obligaţiuni ale Băncii Centrale Europene, atunci cifra de 278,7 miliarde euro capătă o altă nuanţă.”

Ea a susţinut că guvernul german ar trebui, cel puţin, să vorbească cu Atena despre cum a ajuns la acea cifră.

De altfel, Gabriel a susţinut că Germania trebuie să se întrebe dacă a făcut suficient în legătură cu cel de-al Doilea Război Mondial.

În timp ce “Tratatul asupra Înţelegerii Finale cu privire la Germania” – semnat în septembrie 1990 între fostele Germanii de Vest şi Est şi cei patru aliaţi din cel de-al Doilea Război Mondial – a dus la o suspendare oficială a dezbaterii privind reparaţiile, Gabriel a adăugat că Germania încă are responsabilităţi cu privire la acel război.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe