Franţa renunţă la reformele constituţionale plănuite pentru combaterea terorismului

Preşedintele francez Francois Hollande a abandonat reformele constituţionale plănuite ce ar fi permis ţării să anuleze cetăţenia franceză în cazul persoanelor implicate în activităţi de natură teroristă. Propunerile au fost sugerate iniţial după atacurile din Paris din noiembrie 2015.
Preşedintele francez Francois Hollande.
Preşedintele francez Francois Hollande. (Captură Foto)

După patru luni de dezbateri intense în Adunarea Naţională franceză, Hollande a declarat miercuri că Senatul dominat în mare parte de opoziţie a eşuat să ajungă la un acord asupra reformelor propuse.

“Se pare că nu s-a ajuns la un compromis în privinţa anulării cetăţeniei teroriştilor”, a susţinut Hollande într-o declaraţie televizată.

“De asemenea, notez că o secţiune a opoziţiei este ostilă la orice revizuire constituţională. Regret profund această atitudine”, a adăugat preşedintele.

“Am decis să închid dezbaterea constituţională, dar nu voi devia de la angajamentele pe care mi le-am asumat ... în vederea asigurării securităţii ţării noastre.”

Schimbări propuse au inclus o clauză pentru înlăturarea cetăţeniei persoanelor care au fost condamnate pentru un “atac asupra vieţii naţiunii”. De asemenea, măsurile de securitate implementate sub starea de urgenţă ar fi căpătat un caracter mai permanent.

Grupurile pentru drepturile civile au criticat reformele plănuite şi organizaţiile internaţionale şi-au manifestat temerile în legătură cu efectele produse de aceste schimbări majore.

Securitatea europeană tot mai criticată

Decizia lui Hollande de a renunţa la reforme are loc în condiţiile în care autorităţile europene sunt tot mai criticate cu privire la neglijenţă şi eşecuri în asigurarea securităţii şi la incapacitatea de a împiedica răspândirea Islamului radical. Valul de critici s-a intensificat în special după atacurile recente din Bruxelles care s-au soldat cu 32 de morţi.

Securitatea pentru Euro 2016 intensificată

Ca răspuns la temerile pentru noi atacuri teroriste, Hollande a promis marţi că va creşte cu 15% bugetul securităţii pentru turneul de fotbal Euro 2016, pentru a permite aplicarea unor măsuri de securitate suplimentare.

Hollande a susţinut că turneul de fotbal, care va începe în iunie şi va dura o lună, va începe conform programului anunţat, adăugând că nivelul securităţii va fi ridicat la maxim.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe