Franţa livrează Egiptului prima navă de luptă Mistral

Parisul a livrat Egiptului prima dintre cele două nave de luptă franceze Mistral, ca parte a unui acord militar între Paris şi Cairo semnat în 2015. Nava va ajunge în Alexandria în câteva săptămâni.
Port-elicopterul francez Gamal Abdel Nasser andocat în Saint-Nazaire, Franţa, aprilie 2016.
Port-elicopterul francez Gamal Abdel Nasser andocat în Saint-Nazaire, Franţa, aprilie 2016. (Captură Foto)

Franţa a căzut de acord anul trecut să vândă Egiptului, pentru 1 miliard de dolari, două port-elicoptere Mistral, care iniţial ar fi trebuit să fie vândute Rusiei.

Prima navă de luptă, numită Gamal Abdel Nasser, după numele răposatului preşedinte egiptean, se îndreaptă spre Alexandria şi va ajunge acolo în următoarele săptămâni.

În timpul ceremoniei de predare a navei, ce a avut loc joi în oraşul-port Saint-Nazaire din vestul Franţei, ministrul egiptean al Apărării, Sedky Sobhi, a declarat că cea de-a doua navă de luptă va sosi în luna septembrie.

Sobhi a afirmat că ţara sa şi-a dezvoltat acum capabilităţile de a “se confrunta cu terorismul” în interiorul graniţelor şi pe ţărmurile sale.

Navele de luptă franceze sunt capabile să transporte 16 elicoptere de luptă, 700 de soldaţi şi aproximativ 50 de vehicule blindate. Cele două nave au fost comandate de Rusia în 2011.

Totuşi, acordul în valoare de 1,2 miliarde de euro între Paris şi Moscova s-a prăbuşit după izbucnirea crizei din Ucraina, în condiţiile în care Franţa, împreună cu aliaţii săi vestici, au acuzat Rusia de implicare în conflictul separatist ucrainean.

În cele din urmă, după 8 luni de negocieri intense, Franţa a căzut de acord în august 2015 să returneze cele aproximativ 950 milioane de euro plătite în avans de Rusia.

Acordul privind cumpărarea navelor de luptă de către Cairo a fost semnat în timpul unei vizite efectuate de preşedintele francez Francois Hollande în capitala egipteană în luna aprilie.

Navele de luptă Mistral reprezintă cel de-al doilea acord militar ca mărime încheiat între Paris şi Cairo în 2015, după ce ţara nord-africană a achiziţionat 24 de avioane de luptă avansate din Franţa în baza unui contract separat în valoare de 5,2 miliarde de euro.

Amnesty Internaţional a condamnat decizia de a vinde avioanele de luptă Egiptului din cauza abuzurilor “alarmante” comise de regimul din Cairo împotriva drepturilor omului.

Fostul şef al armatei egiptene şi actual preşedinte al ţării, Abdel Fattah el-Sisi, s-a implicat într-o campanie masivă de suprimare a manifestanţilor în ultimii peste doi ani, omorând sute de activişti politici, majoritatea afiliaţi la Frăţia Musulmană.

Mulţi alţi egipteni au murit în centre de detenţie, iar tribunalele au condamnat la moarte alte câteva sute de persoane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe