Kremlinul: Turcia ar trebui să ceară scuze pentru doborârea bombardierului rusesc

Moscova susţine că Turcia ar trebui să ceară scuze şi să ofere compensaţii pentru doborârea unui avion de luptă rusesc în 2015, dacă doreşte să repare relaţiile bilaterale.
Avionul rusesc Suhoi Su-24 doborât în 24 noiembrie 2015 de aviaţia turcă.
Avionul rusesc Suhoi Su-24 doborât în 24 noiembrie 2015 de aviaţia turcă. (Captură Foto)

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, şi-a exprimat regretul pentru faptul că Ankara nu a făcut niciun pas în vederea corectării “actelor sale agresive şi trădătoare”.

Relaţiile bilaterale s-au degradat puternic după ce Turcia a doborât un bombardier rusesc Su-24 deasupra Siriei în 24 noiembrie 2015. Cei doi piloţi ruşi s-au paraşutat după lovirea avionului lor, dar unul dintre ei a fost împuşcat în timp ce se afla în aer de către rebeli aflaţi la sol. Celălalt pilot a fost salvat de armata siriană.

Peskov a declarat joi că tabăra rusă “se aşteaptă la scuze, explicaţii ale motivelor din spatele incidentului şi o compensaţie pentru avionul doborât şi, de asemenea, pentru familia pilotului ucis”.

Remarcile sale au avut loc la o zi după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că cele două state ar trebui să lucreze împreună pentru a-şi îmbunătăţi relaţiile bilaterale.

În plus, Erdogan a reiterat poziţia Turciei, susţinând că incidentul a fost rezultatul unei erori făcute de pilotul rus.

Ankara susţine că avionul rusesc a fost lovit după ce a pătruns de mai multe ori în spaţiul aerian turcesc, dar Moscova a respins acuzaţia.

Rusia a desfăşurat, din 30 septembrie 2015, lovituri aeriene împotriva teroriştilor din Siria şi a grupurilor rebele care se opun guvernului din Damasc.

Preşedintele Vladimir Putin a declarat, la vremea producerii incidentului, că mişcarea Turciei este echivalentă cu o “lovitură de cuţit în spate” dată de “complici ai teroriştilor”.

El a precizat că Moscova încă aştepată o scuză din partea Turciei şi unele asigurări că “vinovaţii pentru această crimă” vor fi pedepsiţi.

Totuşi, autorităţile turce au declarat luna trecută că au renunţat la toate acuzaţiile împotriva unui militant suspectat de uciderea pilotului rus.

Surse ale securităţii au declarat că un procuror public din oraşul Izmir a decis să retragă acuzaţiile împotriva lui Alparslan Celik, care a declarat că grupul său l-a ucis pe locotenentul rus Oleg Peskov.

Într-un interviu dat pentru ziarul Hürriyet, publicat în 27 decembrie 2015, Celik a susţinut că uciderea pilotului rus a fost un răspuns la campania aeriană desfăşurată de Rusia împotriva grupurilor militare din Siria, unele dintre ele fiind susţinute de state occidentale.

Totuşi, procurorul turc ar fi decis să îl elibereze după ce a examinat “dovada video” în care Celik pare să fie văzut cum le spune bărbaţilor înarmaţi ce trăgeau asupra pilotului rus să nu facă acel lucru.

După incident, Moscova a impus o serie de sancţiuni împotriva Ankarei, inclusiv restricţii asupra importurilor de alimente turceşti, o interdicţie privind călătoriile în Turcia ale turiştilor ruşi, un embargou în ceea ce priveşte angajarea cetăţenilor turci în Rusia şi o interdicţie asupra activităţilor organizaţiilor turceşti ce activează pe teritoriul rusesc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe