Franţa îşi recheamă ambasadorul din Turcia după ce Erdogan îl insultă pe Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron
Preşedintele francez Emmanuel Macron (Romain Perrocheau/AFP/Getty Images)

Weekendul care tocmai a trecut a fost marcat de declaraţii diplomatice conflictuale între Turcia şi Franţa. Relaţiile dintre cei doi membri NATO erau deja la limită, datorită sprijinului puternic al Franţei faţă de încercările Greciei de a stăvili navele turceşti de explorare a petrolului şi a gazelor în apele teritoriale greceşti şi cipriote din estul Mediteranei.

Parisul l-a chemat pe ambasadorul francez din Turcia ridicând nivelul conflictului dintre cele două ţări.

Evoluţia a început când preşedintele Erdogan a criticat modul în care preşedintele francez Emmanuel Macron a caracterizat uciderea brutală a profesorului Samuel Paty, decapitat în afara Parisului în 16 octombrie de către un tânăr refugiat cecen, furios că profesorul arătase copiilor desene cu profetul Mahomed.

Preşedintele Macron a definit-o în mod clar ca un „atac terorist islamist”, cerând Franţei să reziste unui asemenea extremism. „Aceasta este bătălia noastră şi este existenţială. Ei [teroriştii] nu vor reuşi ... Nu ne vor diviza”, a spus Macron la câteva zile după atac. "Unul dintre compatrioţii noştri a fost ucis astăzi pentru că a predat ... libertatea de exprimare, libertatea de a crede sau de a nu crede", a adăugat el.

Macron a promis să elimine radicalii din societatea franceză.

Ministrul francez al Educaţiei, Jean-Michel Blanquer, a postat un tweet în care menţiona „monstruozitatea terorismului islamic”.

Cei doi au primit răspuns de la preşedintele turc, Recep Erdogan, care a criticat cuvintele lui Macron, considerându-le atacuri împotriva Islamului. El a spus că frazele rostite de liderul francez constituie un atac la adresa a milioane de musulmani, care ar fi „maltrataţi”. Erdogan a spus, potrivit presei turceşti:

"Care este problema lui Macron cu Islamul şi musulmanii? Are nevoie de tratament psihiatric", a opinat Erdogan. „Nu înţelege libertatea de credinţă”.

"Ce se poate spune unui şef de stat care tratează astfel milioane de membri ai unei minorităţi religioase din ţara sa? În primul rând, (are nevoie) de control psihiatric", a adăugat Erdogan.

Cu câteva zile înainte, preşedintele turc şi-a exprimat indignarea pentru un incident petrecut în Berlin săptămâna trecută. Poliţia germană a atacat moscheea Mevlana pe fondul unei anchete penale iminente legate de nereguli financiare:

"Europa, care de ani de zile a fost denumită leagăn al democraţiei, drepturilor omului şi libertăţilor, s-a transformat astăzi, din păcate, într-o structură care nu tolerează diferenţele", a spus Erdogan.

El a mai spus că toată retorica „anti-islamică” „apropie Europa de întunericul Evului Mediu”.

Publicul francez pare să sprijine poziţia lui Macron, din sentimentul că s-au făcut puţine lucruri pentru a elimina problema fundamentalismului islamic, pe care mulţi din extrema dreaptă l-au legat şi de politicile ultra-laxe ale UE în materie de imigraţie.

Întregul episod a readus brutal în dezbatere dreptul la libertatea de exprimare versus corectitudinea politică şi „sensibilitatea” faţă de credinţele islamiştilor duri, o temă care este perpetuu discutată în societatea franceză după masacrul Charlie Hebdo din 7 ianuarie 2015.

Duminică, Ankara a reiterat insultele: „Am spus-o sâmbătă şi o repet din nou”, a declarat Erdogan într-un discurs televizat duminică. "Macron trebuie dus la doctor."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe