Franţa cere Bruxelles-ului să fie mai dur cu Polonia: noi reguli vor bloca banii membrilor rebeli ai UE

Ministrul francez pentru Afaceri Europene a avertizat mai multe state membre, inclusiv Polonia, de sfidare a Uniunii Europene şi a cerut blocului să reţină bani de la ţările care acţionează “în sens contrar obiectivelor europene”.
Nathalie Loiseau, ministrul francez pentru afaceri europene.
Nathalie Loiseau, ministrul francez pentru afaceri europene. (Thomas Samson/AFP/Getty Images)

În ciuda unei întâlniri care a avut loc în această săptămână cu scopul de a calma tensiunile dintre UE şi Polonia, un ministru francez a avertizat că Parisul nu va accepta sfidarea Bruxelles-ului de către Varşovia.

La o conferinţă de nivel înalt pe tema bugetului UE pentru perioada 2020-2026, Nathalie Loiseau, ministrul francez pentru Afaceri Europene, s-a referit la condiţionarea acordării fondurilor către statele membre.

Franţa este una dintre ţările care cer Bruxelles-ului să adopte noi reguli pentru reţinerea de fonduri de la ţările care “încalcă legile şi valorile europene”.

Avertismentul are loc după ce noul premier polonez Mateusz Morawiecki s-a întâlnit în această săptămână cu Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene.

Ambele tabere au sperat că discuţiile vor ajuta la calmarea tensiunilor, care au generat măsuri legale şi politice împotriva Poloniei.

Luna trecută, Polonia a devenit primul stat UE împotriva căruia a fost declanşat Articolul 7, mişcare care ar putea duce la suspendarea dreptului de vot al Varşoviei în Consiliul European.

Înaintea acestui pas, Comisia Europeană a criticat intervenţiile guvernului polonez în sistemul judiciar al ţării. Juncker şi echipa comisiei au susţinut că peste 12 legi adoptate în Polonia subminează independenţa sectorului judiciar.

Loiseau a afirmat că noile norme bugetare trebuie să includă clauze de “condiţionalitate” care vor lega fondurile de coeziune de respectarea de către ţările membre a statului de drept.

“Ar fi neadecvat ca un stat membru să primească fonduri UE pentru un obiectiv şi, de fapt, să urmărească alte obiective cu banii naţionali”, a adăugat Loiseau.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe