Viktor Orban promite că menţine închise graniţele Ungariei

Un grup de refugiaţi trece pe sub un gard de sârmă ghimpată la frontiera ungaro-sârbă, în apropiere de Roszke, Ungaria, 27 august 2015.
Un grup de refugiaţi trece pe sub un gard de sârmă ghimpată la frontiera ungaro-sârbă, în apropiere de Roszke, Ungaria, 27 august 2015. (Attila Kisbenedek/AFP/Getty Images)

În timpul unei controversate vizite în Germania, premierul ungar Viktor Orban şi-a menţinut angajamentul de a nu permite refugiaţilor să intre în Ungaria din cauza faptului că cetăţenii săi “nu doresc imigranţi”. Orban s-a opus oricărui tip de imigraţie, sugerând că unele culturi nu sunt compatibile cu Ungaria.

El a declarat publicaţiei Bild: “Pot vorbi doar în numele poporului ungar, şi acesta nu doreşte imigraţie.

“În înţelegerea mea, nu este posibil ca populaţia să aibă o anumită poziţie într-o problemă fundamentală, iar guvernul să nu se conformeze aceasteia”.

Premierul a criticat faptul că majoritatea refugiaţilor vin în Europa nu pentru că fug de condiţiile periculoase din ţările de origine, ci pentru că doresc să profite de oportunităţile economice. Din cauza acestui lucru, afirmă că ei nu ar trebui consideraţi “refugiaţi”, ci “invadatori”.

Poziţia lui Orban este în contrast cu cea a cancelarului german Angela Merkel, care a fost criticată dur pentru deschiderea graniţelor Germaniei în faţa unui aflux de refugiaţi în 2015, mulţi dintre ei fiind învinuiţi de creşterea ratei criminalităţii, potrivit unui studiu elaborat de guvernul german.

În încercarea de a opri imigranţii să ajungă în Europa, câteva ţări europene au promis că nu vor accepte refugiaţi, în ciuda faptului că Bruxelles-ul cere acest lucru.

Ungaria, Polonia şi Republica Cehă sunt prinse într-o dispută tot mai mare cu Uniunea Europeană pentru refuzul lor de a accepta refugiaţi pe baza sistemului de cote obligatorii.

Merkel a condus apelurile pentru o distribuire corectă a refugiaţilor în rândul tuturor statelor membre UE.

Dar Orban a declarat că nu doreşte să se amestece în politica internă a Germaniei – care înfruntă în prezent o situaţie de criză politică din moment ce nu există un guvern funcţional, iar Merkel şi rivalii săi social democraţi iau în considerare prelungirea coaliţiei de guvernare.

Controversata prezenţă a lui Orban în Germania a atras unele critici în Ungaria împotriva premierului.

În acelaşi timp, Horst Seehofer, liderul Uniunii Creştin-Sociale din Germania, a reiterat apelul guvernului său ca imigranţii ilegali să fie deportaţi din Europa.

Bavaria a fost punctul de intrare pentru sute de mii de solicitanţi de azil care au venit în Germania în 2015.

Numărul sosirilor a scăzut de atunci în mod semnificativ, însă partidul lui Seehofer este nerăbdător să adopte o linie mai dură în privinţa imigranţilor înaintea alegerilor de stat din Bavaria din această toamnă.

La rândul său, Orban a afirmat: “Soluţia la [această] problemă cu siguranţă nu este distribuirea, pe cuprinsul întregii regiuni a Uniunii Europene, a persoanelor care se află ilegal în UE.

“Credem că trebuie dat ajutor acolo unde există probleme, şi nu să aducem imigranţi aici”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe