Frank-Walter Steinmeier este noul preşedinte al Germaniei

Frank-Walter Steinmeier, un prieten al controversatului fost cancelar german Gerhard Schröder şi prieten al lui Vladimir Putin, a ajuns preşedintele Germaniei.
Frank-Walter Steinmeier, preşedintele Germaniei
Frank-Walter Steinmeier, preşedintele Germaniei (Getty Images)

Frank-Walter Steinmeier a devenit, duminică, cel de-al 12-lea preşedinte al Germaniei după un transfer de putere simbolic de la predecesorul său, Joachim Gauck. Fostul ministru de Externe şi-a asumat un rol în mare parte ceremonial, în perioada celei mai intense campanii electorale pe care a avut-o Germania din ultimele decenii.

Politicianul social-democrat (SPD) a fost ales în noua funcţie de Parlamentul ţării în 12 februarie, după ce Gauck a refuzat să accepte cel de-al doilea mandat din cauza vârstei înaintate - 77 de ani.

După ce şi-a petrecut prima parte a carierei având funcţia de consilier legal pentru guvernul regional al statului german Saxonia Inferioară, Steinmeier a deţinut mai multe poziţii de rang înalt în ultimele două decenii, inclusiv cea de vicecancelar şi de două ori cea de ministru de Externe al Germaniei.

Reprezentând aripa mai conservatoare a partidului de centru-stânga SPD, Steinmeier l-a ajutat pe fostul cancelar Gerhard Schröder să promoveze o reformă controversată a sistemului de ajutoare sociale la începutul anilor 2000. Legislaţia, cunoscută sub numele de Agenda 2010, a ajutat la susţinerea procesului de recuperare a economiei după câţiva ani tulburi în Germania, dar impactul său asupra săracilor a fost extrem de nepopular la acea vreme, fiind învinuit de mulţi membri SPD pentru pierderea alegerilor federale din 2005 de către creştin-democrata Angela Merkel.

Legăturile lui Steinmeier cu Gerhard Schröder reprezintă un subiect de controverse în Germania, din cauza legăturilor pe care fostul cancelar german le are cu industria rusă. Schröder a provocat un scandal în 2014, când şi-a sărbătorit cea de-a 70 aniversare în compania lui Vladimir Putin la Moscova. Schröder a devenit director al principalului instrument geopolitic al Rusiei - compania Gazprom – în 2006, şi preşedintele Consiliului Director al controversatului proiect NordStream 2 – în 2016.

Fostul cancelar este cunoscut pentru relaţiile sale cu banca de investiţii Rothschild, al cărui consilier este.

Steinmeier, în vârstă de 61 de ani, urmează să depună jurământul miercuri în faţa ambelor camere ale Parlamentului. Proiectele pe care noul preşedinte le are în vedere în primele săptămâni încă nu au fost făcute publice, deşi o călătorie în Paris înaintea alegerilor prezidenţiale franceze este probabil pe agenda sa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe