Fotbal: Neymar, cel mai bun jucător de la Cupa Confederaţiilor

Atacantul brazilian Neymar.
Atacantul brazilian Neymar. (Jasper Juinen / Getty Images)

Atacantul brazilian Neymar, transferat vara aceasta de la FC Santos la FC Barcelona, a fost desemnat cel mai bun jucător al Cupei Confederaţiilor, competiţie organizată (15-30 iunie) şi câştigată de Brazilia.

Neymar (21 de ani), care a primit din partea organizatorilor "Balonul de Aur", a marcat patru goluri la turneul din Brazilia, în cinci meciuri jucate pentru Selecao (412 minute). El a fost desemnat în patru rânduri omul meciului de către FIFA (3-0 cu Japonia, 2-0 cu Mexic, 4-2 cu Italia şi 3-0 cu Spania).

"Balonul de argint" a revenit spaniolului Andrés Iniesta, în timp ce "Balonul de bronz" a fost adjudecat de alt brazilian, Paulinho.

Atacantul spaniol Fernando Torres şi-a adjudecat "Gheata de Aur", cu 5 goluri şi o pasă de gol, în 273 de minute jucate (patru partide). "Gheata de Argint" a fost acordată brazilianului Fred, autor a 5 goluri şi al unei pase de gol, în 423 minute jucate (5 partide), iar Neymar a luat "Gheata de Bronz", cu 4 goluri înscrise şi 2 pase de gol, în 412 minute jucate (5 partide).

Cel mai bun portar al competiţiei a fost desemnat brazilianul Julio Cesar, în timp ce Neymar şi-a mai trecut în palmares un trofeu, de cel mai bun om al finalei.

Premiul fair-play a fost acordat Spaniei.

Campioana mondială şi europeană a fost echipa cu cel mai bun atac, cu 15 goluri marcate, iar Brazilia formaţia cu cea mai bună apărare, 3 goluri primite.

Brazilia a câştigat Cupa Confederaţiilor la fotbal, după ce a învins, de o manieră entuziasmantă, Spania, campioana mondială şi europeană, cu scorul de 3-0 (2-0), duminică, în finala disputată pe stadionul "Maracana" din Rio de Janeiro.

Brazilia a umilit cea mai bună echipă naţională din ultimii ani prin golurile marcate de Fred (2, 47) şi Neymar (44), reuşind o repetiţie excelentă pentru Cupa Mondială pe care o va organiza anul viitor. Spania, care a ratat un penalty (Sergio Ramos - 55), a fost lipsită de inspiraţie şi a terminat meciul în 10 oameni, Pique fiind eliminat (68).

Selecao şi-a trecut în palmares al patrulea trofeu al Cupei Confederaţiilor, după cele din 1997, 2005 şi 2009. Spania, în schimb, a ratat şansa de a completa seria incredibilă de trofee din ultimii ani - titlul european în 2008 şi 2012 şi cel mondial în 2010.

alte articole din secțiunea Sport