Fotbal: Neymar, cel mai bun jucător de la Cupa Confederaţiilor

Atacantul brazilian Neymar.
Atacantul brazilian Neymar. (Jasper Juinen / Getty Images)

Atacantul brazilian Neymar, transferat vara aceasta de la FC Santos la FC Barcelona, a fost desemnat cel mai bun jucător al Cupei Confederaţiilor, competiţie organizată (15-30 iunie) şi câştigată de Brazilia.

Neymar (21 de ani), care a primit din partea organizatorilor "Balonul de Aur", a marcat patru goluri la turneul din Brazilia, în cinci meciuri jucate pentru Selecao (412 minute). El a fost desemnat în patru rânduri omul meciului de către FIFA (3-0 cu Japonia, 2-0 cu Mexic, 4-2 cu Italia şi 3-0 cu Spania).

"Balonul de argint" a revenit spaniolului Andrés Iniesta, în timp ce "Balonul de bronz" a fost adjudecat de alt brazilian, Paulinho.

Atacantul spaniol Fernando Torres şi-a adjudecat "Gheata de Aur", cu 5 goluri şi o pasă de gol, în 273 de minute jucate (patru partide). "Gheata de Argint" a fost acordată brazilianului Fred, autor a 5 goluri şi al unei pase de gol, în 423 minute jucate (5 partide), iar Neymar a luat "Gheata de Bronz", cu 4 goluri înscrise şi 2 pase de gol, în 412 minute jucate (5 partide).

Cel mai bun portar al competiţiei a fost desemnat brazilianul Julio Cesar, în timp ce Neymar şi-a mai trecut în palmares un trofeu, de cel mai bun om al finalei.

Premiul fair-play a fost acordat Spaniei.

Campioana mondială şi europeană a fost echipa cu cel mai bun atac, cu 15 goluri marcate, iar Brazilia formaţia cu cea mai bună apărare, 3 goluri primite.

Brazilia a câştigat Cupa Confederaţiilor la fotbal, după ce a învins, de o manieră entuziasmantă, Spania, campioana mondială şi europeană, cu scorul de 3-0 (2-0), duminică, în finala disputată pe stadionul "Maracana" din Rio de Janeiro.

Brazilia a umilit cea mai bună echipă naţională din ultimii ani prin golurile marcate de Fred (2, 47) şi Neymar (44), reuşind o repetiţie excelentă pentru Cupa Mondială pe care o va organiza anul viitor. Spania, care a ratat un penalty (Sergio Ramos - 55), a fost lipsită de inspiraţie şi a terminat meciul în 10 oameni, Pique fiind eliminat (68).

Selecao şi-a trecut în palmares al patrulea trofeu al Cupei Confederaţiilor, după cele din 1997, 2005 şi 2009. Spania, în schimb, a ratat şansa de a completa seria incredibilă de trofee din ultimii ani - titlul european în 2008 şi 2012 şi cel mondial în 2010.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Sport