Fost şef al Casei de Pensii Bihor, condamnat într-un dosar legat de şpăgi şi pensii “contra cost”

Leontin Ţîrle
Leontin Ţîrle (ebihoreanul.ro)

Fostul şef PSD al Casei de Pensii Bihor, Leontin Ţîrle, a fost condamnat la 5 ani şi 4 luni de închisoare într-un dosar privind luarea de bani şi foloase necuvenite de la “şpăgarii” Serviciului de Expertiză Medicală, care avizau doar contra cost dosarele pensionarilor de boală, relatează publicaţia ebihoreanul.ro.

Totuşi, hotărârea judecătorească nu este definitivă şi poate fi atacată, cu apel, în 10 zile de la comunicare.

După executarea pedepsei principale, Ţîrle nu va putea ocupa vreme de 5 ani funcţii de conducere într-o instituţie publică şi, în plus, i se va interzice exercitarea profesiei de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.

De asemenea, potrivit soluţiei pronunţate de judecătoarea Ileana Anastasiu de la Tribunalul Bihor, instanţa a dispus confiscarea sumei de 8.400 euro, mită încasată de Ţîrle, acesta fiind obligat totodată să plătească 6.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare în favoarea statului.

Reamintim că Leontin Ţîrle a fost trimis în în judecată în 2016 de actualul procuror şef al DNA Felicia Popovici, fiind acuzat de corupţie într-un caz celebru, care viza 10 medici şi asistenţi de la Serviciul de Expertiză Medicală din cadrul Casei de Pensii Bihor, prinşi condiţionând emiterea deciziilor de pensionare pe şpăgi, percepute atât de la bolnavii închipuiţi, cât şi de la oameni cu probleme de sănătate reale.

Şeful Serviciului Expertiză Medicală, Vasile Sălăjan, colegii săi medici Emilia Cun, Anca Grigorescu, Ana Guţ şi Ovidiu Pleşa, plus asistenţii Gianina Ţigan, Pelle Johannes Ladislaus, Violeta Coşa, Monica Teodora Ignat şi Ioana Precup au ajuns în atenţia organelor de anchetă în vara lui 2015, fiind acuzaţi că evaluau pensionarii pe şpăgi, iar pe cei care nu cotizau fie îi retrogradau, fie le respingeau de-a dreptul solicitările, chiar dacă pensia li se cuvenea.

Cercetările în acel dosar au fost demarate de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, sub coordonarea Parchetului Bihor, bazându-se în mare parte pe înregistrări ambientale realizate în birourile medicilor, care arătau explicit cum aceştia preluau şpăgile. Ancheta a fost transferată ulterior la DNA Oradea.

Articolul integral aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne