Fost "baron" PNL, condamnat la închisoare

Intrat şi el ca mai toţi marii şefi de CJ în colimatorul DNA, Horea Uioreanu şi-a primit condamnarea în dosarul în care este acuzat că a beneficiat de informaţii care nu erau destinate publicităţii şi a instigat ca aceste informaţii să ajungă în posesia lui.
Horea Uioreanu.
Horea Uioreanu. (Epoch Times România)

Judecătorii Curţii de Apel Cluj l-au condamnat joi pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, la doi ani de închisoare cu suspendare pentru instigare la săvârşirea infracţiunii de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Mai mult, instanţa a decis ca Horea Uioreanu - trimis în judecată încă din iulie 2014 - va trebui să presteze 70 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii şi să plătească 25.000 lei cheltuieli judiciare în favoarea statului.

Hotărârea Curţii de Apel Cluj nu este însă definitivă şi poate fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Dosarul lui Uioreanu

"În rechizitoriul întocmit, procurorii militari au reţinut în sarcina inculpatului Uioreanu Horea-Dorin că, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, cunoscând faptul că Albu Anca-Elena este lucrător în cadrul Serviciului Român de Informaţii – Direcţia Judeţeană de Informaţii Cluj, cu intenţie, a determinat-o pe aceasta, în perioada 2013-2014, să-i permită accesul la informaţii ce nu erau destinate publicităţii, informaţii de care subofiţerul urma să ia cunoştinţă sau a luat cunoştinţă în virtutea exercitării atribuţiilor de serviciu.

Scopul urmărit de Uioreanu Horea-Dorin era să valorifice aceste date în interes personal şi să contracareze eventualele acţiuni ale organelor judiciare care ar viza angajarea răspunderii sale penale. Solicitarea acestor informaţii nedestinate publicităţii a fost făcută de preşedintele CJ Cluj pe fondul demersurilor subofiţerului de a se transfera în cadrul Serviciului de Informaţii Externe cu ajutorul primului menţionat", reiese din documentele DNA.

Procurorii anticorupţie o acuză pe Anca Albu de săvârşirea infracţiunii de "folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, săvârşite în formă continuată".

Din probele de la dosar rezultă că Anca Albu s-a dus la biroul lui Horea Uioreanu şi i-a transmis acestuia următorul mesaj: "Ai grijă, ţinta nu este Răzvan Pop, ţinta eşti tu". Mesajul a fost transmis imediat după ce şeful de cabinet al lui Horea Uioreanu, Răzvan Pop, a decis să colaboreze cu procurorii DNA.

Răzvan Pop a fost de acord să colaboreze cu DNA după ce a fost prins în flagrant de DNA Cluj în alt dosar de corupţie şi a vrut să scape de pedeapsă oferind probe concludente împotriva lui Uioreanu, printre care şi celebra agendă unde erau notate „şpăgile” primite de acesta. Uioreanu credea că doar Răzvan Pop era în vizorul DNA până să îi spună Anca Albu, care lucra chiar la Serviciul Filaj al SRI Cluj, că el era de fapt "ţinta" filajului.

De altfel, şi fostul subprefect de Cluj, Mihnea Uioraş, a fost acuzat că a primit informaţii ca la rândul lui este obiectul unor măsuri informative, filaj, de la acelaşi subofiţer SRI.

Plutonierul SRI Anca Albu a fost de acord să semneze un acord de vinovăţie cu DNA, motiv pentru care va primi o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare. Alături de ea au mai semnat acorduri de vinovăţie Mihnea Uioraş, la data faptelor subprefect al judeţului Cluj, şi Silvia Balaj, mama subofiţerului SRI, Anca Albu, cei doi urmând să primească o condamnare de doi ani de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei, care nu va fi trecută în cazier, dacă la finalul celor doi ani, aceştia nu au comis alte fapte penale. Cei doi sunt acuzaţi de complicitate la infracţiunea mai sus menţionată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne