Florin Cioabă, autodeclaratul rege al romilor, a decedat în Turcia

Lumanare.
Lumanare. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)

Florin Cioabă, autodeclaratul rege al romilor, a decedat la vârsta de 58 de ani în spitalul Akdeniz Üniversitesi din Antalya, Turcia, a informat duminică postul de televiziune RTV. Trupul neînsufleţit al lui Florin Cioabă va fi adus în ţară în luni, cu un avion privat, au declarat apropiaţi ai familiei.

Florin Cioabă, care îşi petrecea concediul cu familia în Antalya, Turcia, a suferit un infarct luni după-amiază şi s-a aflat în stare gravă mai multe zile.

După ce a fost ţinut în viaţă cu ajutorul aparatelor, Cioabă a fost transferat vineri de la Spitalul Anadolu din Antalya la spitalul Akdeniz Üniversitesi, unde medicii i-au montat vineri seară un dispozitiv de asistare circulatorie.

Nora lui Florin Cioabă a declarat vineri că socrul său a fost mutat la un alt spital şi că ''situaţia e gravă''.

''L-am transferat la alt spital. (...) Situaţia e gravă'', a mărturisit Sighişoara Cioabă.

Medicul cardiolog Şerban Brădişteanu s-a deplasat la începutul săptămânii în Turcia pentru a-l consulta pe regele romilor.

La întoarcerea în ţară, Brădişteanu a declarat joi presei că Florin Cioabă era într-o stare hemodinamică destul de proastă, însă era foarte bine îngrijit din punct de vedere medical, cu toate aparatele disponibile care să-l menţină într-o stare cât mai bună.

"A avut un stop cardiac care a fost resuscitat, a urmat intubarea şi pentru menţinerea în viaţă s-au administrat barbiturice, respectiv sedative, ca să suporte aparatele. Medicul de gardă era acolo cu un anestezist, deci din punct de vedere medical era foarte, foarte bine îngrijit", a declarat Şerban Brădişteanu.

Rudele lui Cioabă aflate la spitalul din Antalya au contactat deja o firmă locală de servicii funerare, care ar urma să se ocupe inclusiv de documentele necesare şi de asigurarea transportului până la reşedinţa din Sibiu a "regelui" romilor, au mai spus sursele citate.

***
Florin Tănase Cioabă, autoproclamat ''rege internaţional al ţiganilor'' (1997), s-a născut la 17 noiembrie 1954, la Târgu Cărbuneşti, judeţul Gorj.

Este fiul lui Ion Cioabă, bulibaşă al romilor din România, care s-a autoproclamat, la rândul său, ''rege internaţional al ţiganilor'', în 1992.

Ceremonia de autoproclamare a lui Florin Cioabă ca ''rege internaţional al ţiganilor'' a avut loc la 23 februarie 1997, după moartea tatălui său, de la care a ''moştenit'' titlul de ''rege al ţiganilor de pretutindeni''.

Florin Cioabă este proprietarul mai multor firme, care se ocupă cu prelucrarea metalelor neferoase (cupru, bronz etc.), confecţionând folie şi saci de polietilenă.

A fost consilier judeţean de Sibiu (1996-2000). A candidat pentru funcţia de primar al Sibiului, la alegerile locale din 2000, din partea Centrului Creştin al Romilor. În urma alegerilor locale din iunie 2008, a obţinut un mandat de consilier judeţean în Sibiu, pe listele Alianţei pentru Unitatea ţiganilor.

Face parte din Forumul European al Ţiganilor, deţinând funcţia de prim-vicepreşedinte al Organizaţiei Mondiale a Ţiganilor (Internaţional Gipsy Union).

S-a căsătorit, potrivit tradiţiei ţigăneşti, la vârsta de 14 ani, cu Marica. Are patru copii (doi băieţi şi două fete) şi cinci nepoţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne