Fizicienii oferă o nouă perspectivă asupra doborârii avionului de luptă rusesc în Siria

Fizicienii din Belgia au folosit matematica pentru a arăta că versiunile oficiale ale Turciei şi Rusiei în privinţa doborârii bombardierului rusesc Su-24 de către Ankara nu stau în picioare.
Un avion de luptă rusesc Su-24.
Un avion de luptă rusesc Su-24. (Captură Foto)

Astrofizicienii Tom van Doorsslaere şi Giovanni Lapenta de la Universitatea Leuven din Belgia au pus sub semnul întrebării declaraţiile făcute de Rusia şi Turcia cu privire la doborârea avionului de luptă Su-24 de către un F-16 turcesc în 24 noiembrie. Ei au folosit calcule simple - care au luat în considerare viteza de zbor, altitudinea şi direcţia - pentru a demonstra că niciuna dintre versiunile oficiale nu are sens.

Conform Turciei, avionul rusesc a fost atacat după ce a pătruns în spaţiul aerian turcesc timp de 17 secunde pe o distanţă de 2 km şi după ce a fost avertizat să îşi schimbe cursul de zbor de 10 ori într-un interval de 5 minute.

Într-o postare pe website-ul Universităţii Leuven, van Doorsslaere şi Lapenta susţin că versiunea Turciei nu poate fi corectă. Pe baza locului unde au căzut rămăşiţele avionului, calculele lor arată că avionul ar fi trebuit să călătorească cu o viteză de 980 de km pe oră înainte de impact. La acea viteză, susţin ei, avionul ar fi acoperit distanţa de 2 km în 7 secunde, nu în 17 precum au susţinut rapoartele turcilor.

Cu privire la presupusele 10 avertizări din partea aviaţiei turceşti către avionul de luptă rusesc, cei doi savanţi susţin că, într-un interval de 5 minute şi la o viteză de 980 km pe oră, un avion ar acoperi o distanţă de aproximativ 80 de km.

Pe baza acestor date, ei au concluzionat: “Cum ar fi putut să prezică forţa aeriană turcească faptul că avionul rusesc urma să pătrundă în spaţiul aerian al Turciei? Avioanele militare sunt foarte agile şi, teoretic, avionul rusesc ar fi putut schimba direcţia în orice moment pentru a evita spaţiul aerian turcesc. Avertizările către piloţii ruşi au fost doar speculaţii, la momentul în care au fost făcute.”

Versiunea rusă pusă sub semnul îndoielii

Una dintre hărţile Rusiei arată că bombardierul său Su-24 a efectuat o întoarcere de 90 de grade faţă de Turcia după ce a fost lovit. Oficialii Kremlinului insistă că avionul nu a pătruns în niciun moment în spaţiul aerian turcesc şi că s-a prăbuşit pe teritoriul sirian, în apropierea graniţei din Turcia şi Siria.

Totuşi, conform savanţilor, acea întoarcere de 90 de grade, la o astfel de viteză, ar fi putut să aibă loc doar dacă avionul ar fi fost lovit de un obiect de multe ori mai greu sau mai rapid decât avionul însuşi.

“O rachetă este mult mai uşoară decât un avion”, a declarat van Doorsslaere pentru Deutsche Welle. “O întoarcere de 90 de grade ar fi fost mult mai probabilă într-un scenariu în care un tren loveşte un autovehicul.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe