Finlanda se pregăteşte să întoarcă spatele Spaniei şi să recunoască independenţa Cataloniei

Parlamentarul finlandez Mikko Karna
Parlamentarul finlandez Mikko Karna (Captură Imagine)

Parlamentarul Mikko Karna din regiunea finlandeză Lapland a declarat că intenţionează să depună o moţiune către Parlamentul Finlandei în vederea recunoaşterii independenţei Cataloniei.

Karna, care face parte din Partidul de Centru, condus de premierul Juha Sipila, a transmis de asemenea felicitările sale Cataloniei după ce parlamentul regional catalan a votat în favoarea separării de restul Spaniei.

Dacă Finlanda va recunoaşte oficial noul stat Catalonia, aceasta va fi o altă lovitură puternică dată Uniunii Europene, care a susţinut cu tărie măsurile luate de Madrid pentru a menţine ţara unită – măsuri precum aplicarea unui control direct asupra regiunii separatiste.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avertizat că în bloc apar unele “crăpături”, din cauza evenimentelor seismice din Catalonia, ce provoacă rupturi pe cuprinsul blocului.

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a declarat că pentru UE nu se schimbă nimic în ciuda votului din Parlamentul catalan. Tusk a adăugat că UE va continua să discute doar cu Spania.

Dacă Finlanda va recunoaşte Catalonia atunci acest lucru ar lua în derâdere refuzul UE de a recunoaşte noul statut al regiunii.

În 2 octombrie, la o zi după un referendum catalan pe tema independenţei, Uniunea Europeană a publicat o declaraţie:

„Pe baza Constituţiei spaniole, votul de ieri din Catalonia a fost ilegal.

Pentru Comisia Europeană, după cum preşedintele Juncker a reiterat în repetate rânduri, aceasta este o problemă internă a Spaniei ce trebuie rezolvată în conformitate cu ordinea constituţională din Spania.

De asemenea, reiterăm poziţia legală deţinută de această Comisie precum şi de predecesorii săi. Dacă un referendum ar fi organizat în conformitate cu Constituţia Spaniei, acest lucru ar însemna că teritoriul care se va separa se va afla în afara Uniunii Europene.

Pe lângă aspectele pur legale ale acestei probleme, Comisia consideră că acestea sunt vremuri pentru unitate şi stabilitate, şi nu pentru dezbinare şi fragmentare.

Cerem tuturor jucătorilor relevanţi să treacă foarte rapid de la confruntare la dialog”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe