Fillon îl acuză pe preşedintele Franţei de conspiraţie

Candidatul prezidenţial Francois Fillon a acuzat guvernul socialist al Franţei şi pe preşedintele ţării că a divulgat presei informaţii despre problemele sale financiare. Fillon a fost acuzat în mod oficial de deturnare de fonduri publice.
Fostul premier francez, Francois Fillon.
Fostul premier francez, Francois Fillon. (Bertand Guay/AFP/Getty Images)

Candidatul prezidenţial conservator francez Francois Fillon - implicat într-un scandal amplu legat de locuri de muncă fictive - a acuzat, joi, guvernul socialist de conspiraţie cu scopul de a sabota campania sa prin divulgarea de informaţii compromiţătoare privind problemele sale financiare. Fillon a mai susţinut că preşedintele francez Francois Hollande se află în spatele complotului.

“Astăzi, unele ziare primesc documente la 48 de ore după ce au fost confiscate, de exemplu de la biroul meu din Adunarea Naţională”, a susţinut Fillon într-un interviu acordat postului de televiziune France 2.

“Cine oferă aceste documente [jurnaliştilor]? Guvernul”, a declarat candidatul conservator. La întrebarea dacă el consideră că anumiţi politicieni sau sistemul judiciar au aprobat scurgerile, Fillon a afirmat: “Voi merge mai departe. Îl învinuiesc pe preşedintele republicii”.

Cabinetul lui Hollande a respins imediat remarcile, susţinând că preşedintele Franţei condamnă “cu fermitate acuzaţiile false ale lui Fillon”.

Din 2012 când a fost ales Hollande, “Executivul nu a intervenit niciodată într-o procedură judiciară şi întotdeauna a respectat cu stricteţe independenţa justiţiei”, a susţinut biroul preşedintelui într-o declaraţie. “Referitor la acuzaţiile serioase pe care le înfruntă Fillon, deoarece ele au legătură cu integritatea şi exemplaritatea sa, preşedintele Republicii a auzit despre acuzaţii doar din presă”.

Săptămâna trecută, judecătorii francezi l-au acuzat în mod oficial pe Fillon de deturnare de fonduri publice în cazul unei anchete în curs de desfăşurare legată de acuzaţiile potrivit cărora acesta ar fi plătit soţiei sale 830.000 de euro pe parcursul a 15 ani pentru activităţi pe care nu le-ar fi îndeplinit niciodată.

Investigaţia s-a extins săptămâna trecută când a ieşit la iveală că Fillon a primit de la un avocat costume de lux, croite la comandă, în valoare de aproximativ 13.000 de euro. Fillon a recunoscut că a făcut o greşeală când a acceptat costumele şi a precizat că le-a returnat.

Fillon a fost considerat ca având cele mai mari şanse de victorie în alegerile prezidenţiale, înainte ca acuzaţiile de corupţie şi deturnare de fonduri să fi fost publicate în ianuarie de către publicaţia franceză Le Canard Enchaine. De atunci, ratingul popularităţii sale a scăzut drastic. Sondajele recente arată că el va fi eliminat în prima rundă a alegerilor în 23 aprilie, în timp ce candidatul independent de centru Emmanuel Macron şi lidera de extremă dreapta Marine Le Pen ar ajunge în runda finală, ce va avea loc pe 7 mai.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe