Filipine lovită de ciclon, un mort şi 45 de pescari dispăruţi


Cel mai puternic taifun a lovit Filipine în acest an pe 12 august, 2013, omorând cel puţin o persoană iar alte 45 de persoane sunt dispărute, au declarat autorităţile.
Cel mai puternic taifun a lovit Filipine în acest an pe 12 august, 2013, omorând cel puţin o persoană iar alte 45 de persoane sunt dispărute, au declarat autorităţile. (JAY DIRECTO / AFP / Getty Images)

Ciclonul Utor a ajuns luni dimineaţă pe coasta de nord a Filipine, provocând un mort şi 45 de dispăruţi, au anunţat autorităţile. Majoritatea celor dispăruţi sunt pescarii ieşiţi pe mare în acest weekend, pe coasta de est a insulei principale, Luzon, informează agenţia ANSA.

Ciclonul a ajuns pe coastă cu vânturi de 175 km/h şi a adus teamă şi devastare. Prima victimă înregistrată a fost un bărbat de 22 de ani din provincia Beguet, care a fost prins de o alunecare de teren, a declarat oficialul regional de apărare civilă, Andrei Alex Uy. Imaginile reţelei ABS-CBN TV prezintă, de asemenea, o femeie smulsă de un râu umflat, în provincia Isabela.

Între timp, taifunul care pe mare a ridicat valuri de până la opt metri, a provocat dispariţia a 45 de pescari. Potrivit rapoartelor purtătorului de cuvânt al poliţiei provinciale, inspectorul principal Ryan Manongdo, 25 de pescari care se aflau la bordul a trei nave în provincia de nord a Pangasinan, nu s-au mai întors acasă. Nu sunt veşti nici de ceilalţi 20 de pescari din provinciile de est ale Catanduanes şi Camarines Norte. "Sper doar că aceştia aşteaptă trecerea taifunului şi sunt capabili să ia legătura cu noi de îndată ce vremea se îmbunătăţeşte", a declarat directorul regional al Apărării, Bernardo Alejandro IV.

În după-amiaza locală, taifunul a traversat principala insulă Luzon la nord şi acum se află în largul coastei de nord-vest a ţării, cu vânturi de 140 km/h şi rafale de 170 km/h.

Ciclonul Utor s-ar putea intensifica în continuare în Marea Chinei de Sud, în timp ce se deplasează spre China, unde ar trebui să ajungă miercuri în Guandong.

Între timp, aproximativ o mie de oameni din regiunea centrală a Bicol şi-au petrecut noaptea în adăposturi. Posturile de radio au raportat că acoperişurile mai multor case precum şi al unui teren de baschet acoperit au fost spulberate. Aproximativ 1.100 de pasageri sunt blocaţi la staţia de feribot de marfă şi de pasageri. Utor este a doisprezecea din cele aproximativ 20 de furtuni aşteptate în Filipine în acest an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe