Festivalul internaţional al culturii populare catalane are loc anul acesta la Timişoara

Timişoara. Piaţa Operei. Catedrala
Timişoara. Piaţa Operei. Catedrala (Epoch Times România)

Cel mai important eveniment anual pentru promovarea internaţională a culturii populare catalane este festivalul Aplec Internacional, care are loc anul acesta în oraşul românesc Timişoara, notează vineri cotidianul La Vanguardia.

Organizat de Adifolk (Asociaţia catalană pentru difuzarea folclorului), festivalul a generat multe aşteptări în Timişoara. Aici se ştie, arată articolul din La Vanguardia, faptul că în Catalonia, comunitatea românească este, cu cele 100.000 de persoane, una dintre cele mai mari şi mai bine integrate. Mulţi vor veni la Aplec pentru a afla mai multe despre Catalonia, unde locuiesc rude şi prieteni sau de unde au revenit curând şi de care le este dor.

Festivalul se desfăşoară în perioada 8-10 august şi la acesta s-a confirmat deja prezenţa a 390 de participanţi, care formează 18 grupuri artistice diferite, reprezentative pentru întreaga Catalonie, care îşi plătesc deplasarea, ca să arate ceea ce ştiu să facă. Potrivit La Vanguardia, este vorba de una dintre cele mai importante manifestări culturale organizate de persoane care provin dintr-o cultură diferită de cea românească. Aproape întregul folclor catalan va fi prezent în oraş, aşa cum toate provinciile catalane vor fi reprezentate la Timişoara.

Potrivit La Vanguardia, primăria Timişoarei contribuie cu echivalentul a 80.000 de euro la organizarea festivalului, pentru cazarea artiştilor, infrastructura de care au nevoie aceştia şi cheltuielile legate de păstrarea liniştii publice şi curăţenie. Timişoara a sprijinit Aplec, mai arată cotidianul catalan, pentru a strânge legăturile culturale între catalani şi români, precum şi pentru a promova destinaţia turistică Timişoara şi candidatura oraşului la titlul de capitală culturală europeană în 2021.

Organizatorii festivalului speră să poată profita de acest moment pentru a potenţa interesul local faţă de Catalonia şi cultura regiunii. România şi realitatea sa sunt foarte îndepărtate de stereotipurile care apar des, iar vizitatorii vor avea ocazia să vadă acest lucru, mai relatează La Vanguardia. În cadrul programului oficial, în 7 august va avea loc un concert de muzică barocă la Muzeul de artă din Timişoara, precum şi un concurs de pictură pentru copii, cu teme legate de artişti şi monumente catalane, o conferinţă privitoare la cultura şi literatura catalane sau organizarea primei slujbe catalano-româneşti, oficiată în patru limbi - română, maghiară, catalană şi germană - la Biserica Millenium din Timişoara. Despre aceasta, La Vanguardia aminteşte că este unul dintre lăcaşele de cult catolice cele mai spectaculoase din Europa de sud-est.

În plus, tot în scopul strângerii relaţiilor, La Vanguardia confirmă faptul că Universitatea de Vest din Timişoara ajuns la un acord cu Institutul Ramon Llull pentru limba şi cultura catalane pentru organizarea, cât mai curând a unui lectorat de catalană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură