Faza preliminara a competitiei de dans chinezesc a luat sfarsit

Dans interpretat de Golden Li, ‘Calatorind in Dao’
Dans interpretat de Golden Li, ‘Calatorind in Dao’ (Edward Dai / The Epoch Times)

NEW YORK - Cea de-a treia Competitie internationala anuala de dans clasic chinezesc a avut loc vineri, 19 iunie 2009, in Manhattan, la BMCC Tribeca Performing Arts Center. Gazduita de televiziunea internationala New Tang Dynasty Television, competitia a atras concurenti din intreaga lume - 62 in total - veniti chiar si din locuri indepartate precum Taiwan, Australia si Corea de Sud.

Sambata, 20 iunie, intra in semi-finala doar cativa concurenti selectati, iar finala va avea loc duminica. Concurentii isi vor putea etala cunostiintele in ale dansului traditional chinezesc in fata unui juriu de sase persoane formate in cele mai bune scoli de dans din China si Taiwan.

Avand in vedere ca majoritatea celor selectionati au abilitati similare, accentul se va pune mai mult anul acesta pe reprezentatie, decat pe abilitatile tehnice, dupa cum afirma Yungchia Chen, membru al juriului. “Cu totii sunt avansati din punct de vedere tehnic, asa ca vom urmari cat de ferme sunt miscarile lor, si cine se adapteaza cel mai bine pe scena,” a afirmat el.

Vina Lee, de asemenea membra a juriului, a accentuat acelasi lucru, adaugand: “In cazul in care concurentii pot executa pe deplin miscarile, ridicandu-se la cerinte, atunci ei vor fi apreciati in functie de fermitatea, acuratetea miscarilor si dupa simtul muzicii. Va fi o ampla competitie artistica.”

Pe scurt, despre dansul chinezesc

Cu 5000 de ani de istorie, domeniul dansului clasic chinez este larg si profund. Dansatorii pot portretiza o varietate de caractere prin aceasta forma de dans. Salturile, intoarcerile si tehnicile de acrobatie ale dansului chinez fac acest dans mai complex si mai expresiv decat orice alta forma de dans.

O caracteristica definitorie a dansului clasic chinez o reprezinta abilitatea sa de a exprima viata interioara a personajului. Prin miscarile lor, dansatorii sunt capabili sa exprime spriritul a ceea ce portretizeaza - aceasta fiind “tinuta”. Ochii, mainile, forma si pasul, impreuna cu spiritul, forta si ritmul sunt unele dintre componentele cheie ale dansului chinezesc.

De exemplu, artistul Golden Li, categoria adulti, interpreteaza o piesa numita “Curaj.” In acest dans, el intruchipeaza un soldat care este ranit in lupta si care se intoarce in lupta pentru a continua sa se lupte. Dansul concurentului Gary Liu, “Calatorind in Dao,” exprima de asemenea vointa puternica a personajului principal - un cultivator taoist. “In timp ce dansam ma gandeam la un cultivator care persevereaza in cele mai grele circumstante,” ne spune Liu. “Am cautat sa exprim acest sentiment [de determinare].”

Dansatoarea Jennifer Su, categoria adulti, interpreteaza o piesa pe care ea o numeste ‘Zana pasarii Phoenix’: “Phoenix reprezenta in China antica o pasare mistica cu totul sacra. Este in acelasi timp nobila, dar fara griji, traind in aer.” Pentru a exprima aceste lucruri, este nevoie de un studiu aprofundat si atent al dansului clasic chinezesc.

In semi-finala

Chen Yungchia le da urmatorul sfat concurentilor care vor concura in semi-finala: “Pe scena, nimic nu poate invinge un spirit calm si ferm. De fapt, multi dintre concurenti sunt foarte iscusiti, insa par nesiguri, ating podeaua sau aluneca, asta pentru ca sunt agitati.”

Participantii sunt impartiti in categoria juniori - fete, baieti, categoria adulti - femei, barbati. Competitia anuala este deschisa tuturor profesorilor de dans si dansatorilor de la academiile profesionale de arta. Varsta categoriei de juniori este intre 13 si 17 ani, iar la categoria adulti, intre 18-40 de ani.

Potrivit regulamentului competitiei, fiecare trebuie sa interpreteze o scurta piesa pe muzica aleasa de el insusi, si o alta care contine un set de tehnici de dans cerute, ce presupun salturi, rasuciri, control si tehnici de acrobatie.

Semifinalistii:

Categoria juniori - fete

Angelia Wang (Academia de Arte Feitian)

Dao-Yong Cheng (Academia de Arte Feitian)

Lily Wang (Academia de Arte Feitian)

Xiya Li (Berlin, Germania)

Alina Wang (Academia de Arte Feitian)

Faustina Quach (Academia de Arte Feitian)

Miranda Zhou-Galati (Academia de Arte Feitian)

Selena Ren (Academia de Arte Feitian)

Alison Chen (Academia de Arte Feitian)

Chialing Chen (Academia de Arte Feitian)

Categoria juniori - baieti

Alvin Song (New Jersey, USA)

Fengnian Liang (Edmonton, Canada)

Chad Chen (Academia de Arte Feitian)

Ben Chen (Londra, Marea Britanie)

Jason Zhu (Toronto, Canada)

William Li (Academia de Arte Feitian)

Rick Li (Academia de Arte Feitian)

Rocky Liao (Academia de Arte Feitian)

Tony Xue (Academia de Arte Feitian)

Zan Sun (Hamilton, New Zealand)

Henry Huang (Chiayi, Taiwan)

Categoria adulti - femei

Ting-Jie Huang (Taipei, Taiwan)

Yingzi Qi (New York, USA)

Jennifer Su (Shenyun Performing Arts)

Madeleine Lobjois (Shenyun Performing Arts)

Anna Li (Shenyun Performing Arts)

Rachael Bastick (Shenyun Performing Arts)

Chelsea Cai (Shenyun Performing Arts)

Cindy Liu (Shenyun Performing Arts)

Sharon Gao (New Zealand)

Xing Wu (Shenyun Performing Arts)

Categoria adulti - barbati

Leon Chao (Shenyun Performing Arts)

Jason King (New York, USA)

Weijia Lai (Maryland, USA)

Kokuei Chen (Maryland, USA)

Alex Chun (Shenyun Performing Arts)

Brian Nieh (Washington DC, USA)

Seongho Cha (Shenyun Performing Arts)

Steve Wang (Shenyun Performing Arts)

Jerry Zhang (Shenyun Performing Arts)

Ming Liu (Los Angeles, USA)

Golden Li (Shenyun Performing Arts)

Locul desfasurarii competitiei:

Tribeca Performing Arts Center

199 Chambers Street

New York, NY 10007, U.S.A.

Finala: Duminica, 21 iunie.

Bilete pentru competitia de dans si pentru celelalte opt competitii organizate de NTDTV sunt disponibile la: http://competitions.ntdtv.com/ticket

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură